Sankta psyko

Av Nilsson-Larancuent 2012-06-15

Ytterligare en bok av en svensk författare som faller Para§rafs recensenter i smaken. Den här gången handlar det om Sankta psyko av Johan Theorin.

Besatthet kan leda till ett liv av tunnelseende där man försakar allt annat för att uppnå sitt mål. I Johan Theorins ”Sankta Psyko” är förskolepedagog Jan Hauger besatt av en gammal kärlek – tjejen som en gång betydde allt för honom. Tjejen som lämnade honom längtande efter det som kunde ha varit. Tjejen som fick honom att begå en handling som han alltid ångrat. Denna tjej är Alice Rami och hon verkar vara intagen på det slutna psykiatriska sjukhuset Sankta Patricia, i folkmun kallat för Sankta Psyko. Och Jan Hauger gör allt för att hitta en väg in till henne.

Johan Theorin använder ofta ett ganska subtilt sätt att skapa dramatik, man får en känsla för karaktärerna som gör att man måste få reda på vad som väntar dem bakom nästa mörka hörn. Det är alltså inte vilda biljakter och skottlossningar (inte för att vi har något emot det, vi har en hel del sådant i våra egna böcker), men i denna psykologiska thriller kommer Johan Theorin sina läsare in under skinnet på ett sätt som gör att pulsen ökar och att man kollar en extra gång att ytterdörren verkligen är låst.

Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström och Widstrand
Utgivningsår: 2011

Enhanced by Zemanta

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.