Vart tog alla nya poliser vägen?

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nästan alla politiska riksdagspartier blev så småningom överens om att vi skulle ha 20 000 poliser i Sverige. Och nu har vi det. Men har någon sett till alla nya?

Från det ena efter det andra polisdistriktet kommer samma information: Det har tvärtom blivit färre som kan rycka ut när någon behöver polisens hjälp. Hur har det kunnat bli så?

Svaret är givet: Fler poliser men färre ute på fältet, innebär betydligt fler poliser bakom skrivbord. Flera tusen fler.

En genomsnittlig dag patrullerar en svensk polis en procent (1%) av sin arbetstid.

– Det är inte konstigt att poliserna inte löser fler brott, när de lägger upp sin arbetsdag på bekvämast möjliga sätt, säger Leif GW Persson.

Oftast är jag helt överens med den gode Leif GW, men här hamnar han lite fel när han riktar fingret mot enskilda polismän.

Inom polisväsendet är det som på andra arbetsplatser, cheferna lägger upp jobbet. Inom polisen är det därtill ofta en rent militär disciplin. Så byt ut ett gäng inkompetenta chefer i form av juristpoliser, mot erfarna riktiga poliser som fått en juristubildning av polisväsendet.

Börja gärna med Rikspolisens trötta bortförklarande chef Bengt Svensson.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.