Sveriges värsta fängelser

Av Nilsson-Larancuent 2012-04-26

I Sverige finns drygt 50 anstalter. Men olika fängelser skiljer sig från varandra. Para§raf har luskat lite i vad fångarna själva tycker om de olika kåkarna och på detta sätt fått fram listan över de tio värsta anstalterna. Fast om fångarna tycker illa om dem så kanske straffivrarna ser det som en lista med landets tio bästa fängelser?

1. Anstalten Västervik Norra

Att beskriva alla problem som finns på Västervik Norra skulle uppta alltför många sidor, men de omfattande bristerna räcker mer än väl för att inta förstaplatsen på denna lista. Enligt de intagna är flera lokaler på anstalten mögelfyllda och folk mår dåligt bara av att andas in luften. Regler för reglernas skull är ett annat kännetecken för Västervik Norra. Dessutom brukar man ligga i toppskiktet över anstalter som får kritik av Justitieombudsmannen.

2. Anstalten Malmö, Kirseberg

Kirseberg utmärker sig som ett fängelse där väldigt lite fungerar. Bland annat är sjukvården långt ifrån godkänd. En intagen som bröt sin arm fick vård först när han flyttades från anstalten, då hade han gått runt med en bruten arm i 20 dagar.

3. Anstalten Borås

Toleransnivån på Borås är förvånansvärt låg. En intagen som brukade baka tårta åt sina medfångar förbjöds att göra detta av en vakt. När en annan intagen senare träffade på vakten ifråga så sa han: ”Vi har ett nytt smeknamn på dig: Tårtan.” Efter att smeknamnet upprepades ytterligare tre gånger så tillkallade den berörde vakten säkerhetsgruppen och den intagne togs till isoleringsavdelningen.

4. Anstalten Storboda

Alla vet hur ont det kan göra när man har rejäl tandvärk, men på Storboda bryr man sig inte. En intagen som hade behov av akut tandvård fick vänta nästan fyra månader på att träffa tandläkaren.

 

/wp-content/uploads/content/inifran/varsta-fangelserna/Salbergaanstalt.jpg

5. Anstalten Salberga

Salberga invigdes i augusti 2007 och redan från dag ett började  problemen hopa sig. Under sina första år ledde anstalten ligan för flest JO-anmälningar. Även om inte alla anmälningar ledde till kritik så var missnöjet bland de intagna, och ibland även personal, uppenbar. Trots att det nu gått fem år så vittnar intagna om att det inte har blivit mycket bättre.

 

6. Anstalten Halmstad

Det råder rökförbud inomhus på landets anstalter, men Halmstad går extra långt för att se till så att inga cigaretter kommer innanför dörren. Under en period så tvingades alla intagna som varit ute på promenad att klä av sig nakna i jakten på eventuellt undanstoppade rökverk, detta gällde även icke-rökarna.

7. Anstalten Skogome

På landets fängelser finns en hierarkisk ordning mellan fångarna. De som har dömts för sexualbrott hamnar längst ner i hackordningen och kan därför inte sitta med dem som är dömda för annan kriminalitet. Den enda anstalt i Sverige som huvudsakligen tar emot sexualbrottslingar är just Skogome, därför är detta fängelse illa omtyckt av de flesta fångar.

8. Anstalten Nyköping

Det händer att urinprov ibland felaktigt visar att en intagen har tagit droger. När detta händer på Nyköping så dras den intagens permissioner in och andra restriktioner införs i väntan på att resultatet ska verifieras. En intagen berättar hur hela hans verkställighetsplanering slogs i spillror, men när en noggrannare provanalys visade att han faktiskt var drogfri så fick han inte så mycket som en ursäkt.

 

/wp-content/uploads/content/inifran/varsta-fangelserna/Bild_Osteraker_250x160.jpg

9. Anstalten Österåker

Från att en gång i tiden ha varit den främsta behandlingsanstalten, så har Österåker idag blivit ett ställe få intagna söker sig till. Här händer det bland annat att intagna nekas att ringa sina borgenärer för att ordna med en avbetalningsplan. Rehabiliteringstanken verkar ha försvunnit helt.


10. Anstalterna Kumla, Hall och Saltvik

Nu är det inte själva anstalterna som sådana som är hatade, utan här gäller det framförallt de så kallade Fenixhusen. Detta är avdelningar där man behandlas omänskligt, bland annat tillåts endast tre bevakade telefonsamtal i veckan och om ens barn kommer på besök så får fången inte krama dem, trots att personal alltid är närvarande.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.