Visste du att…

Av Dick Sundevall 2012-04-26

Det sprids en massa myter av olika slag. Som den om att du blir skyldig att ersätta den inbrottstjuv som eventuellt halkar och slår sig allvarligt på din uppfart när han är på väg mot ditt hus. Eller på väg därifrån efter att ha fullbordat inbrottet. Så är det naturligtvis inte alls. Nu vet du det.

Men visste du att brottsligheten inte ökar i Sverige. Däremot anmäler vi fler brott, vilket är något annat.


Visste du att antalet mord och dråp i Sverige har minskat stadigt de senaste sex åren? Dock finns kanske en del av förklaringen i bättre ambulans- och sjukhusarbete, eftersom antalet mord- och dråpförsök har ökat.

 

Visste du att det är fler mammor än pappor som dödar sina barn i Sverige?

 

Visste du att det inte är olagligt att ljuga för polisen? Att ljuga under ed i domstol är däremot olagligt. 

 

Visste du att Sverige tillhör de få länder i världen där det i princip är obegränsade häktningstider? Visserligen måste det till nya häktningsförhandlingar med jämna mellanrum men det finns ingen maximal tid för hur länge man kan sitta häktad, utan att få sin sak prövad i en rättegång. Då och då hör någon utländsk ambassad av sig till UD och vill veta hur det kommer sig att en landsman suttit häktat i mer än ett år i Sverige. De undrar om det är i enlighet med svensk lag – och får beskedet att det är just vad det är.

 

Visste du att det är mer än tusen personer som varje år får skadestånd för att de suttit felaktigt häktade eller fängslade i Sverige? Det handlar alltså om det grövsta övergrepp staten kan begå mot en medborgare – att felaktigt frihetsberöva en människa. En majoritet av de som får skadestånd har för- och efternamn som tyder på att de har invandrarbakgrund. Slutsatsen är lika enkel som självklar, invandrare häktas sannolikt på lösare grunder.

 

Visste du att på de svenska säkerhetsanstalterna (de hårdaste kåkarna) har man färre och kortare besök än på de speciella federala amerikanska maffiafängelserna?

 

Visste du att sex av sju skador med dödlig utgång, som orsakats med skjutvapen, sker med vapnet i händerna på den som har licens för vapnet? Det handlar om mord, självmord och olyckshändelser. Siffrorna är desamma för skador som leder till bestående fysiska skador, sex av sju orsakas av den som har licens för vapnet ifråga. Med jämna mellanrum kommer förslag om att alla med jägarlicens årligen borde genomgå såväl ett psyktest som ett fysiskt test, för att få behålla sin licens. Men inget händer, då det finns en jägarlobby över partigränserna bland våra riksdagsmän.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.