Intervju med Filters chefredaktör, Mattias Göransson om Hannes Råstam och rättssäkerheten i Sverige

Publicerad 2012-08-20

När journalisten Hannes Råstam insjuknade i svårartad cancer var han mitt uppe i ett livsprojekt, boken om Thomas Quick. Råstam valde Filters chefredaktör, Mattias Göransson som hjälp att slutföra boken. Para§rafs Thérèse Juel når honom för ett öppenhjärtligt samtal om Hannes Råstam, Thomas Quick och svårigheten för det svenska rättsväsendet att ta ansvar. Lyssna på samtalet i sin helhet nedan.

Text och Ljud

Av Thérèse Juel

– När det blir en bugg i rättssystemet så ser systemet framför allt till sin egen bekvämlighet och sitt eget bevarande. Det viktigaste, att ge ett offer upprättelse, det tycks aldrig finnas på kartan. Och det är något som är djupt problematiskt, säger Mattias Göransson, chefredaktör för tidningen Filter. Han är just nu aktuell för att ha färdigställt den nyligen bortgångne journalisten Hannes Råstams bok om Thomas Quick.

Intervjun

Det hela började förra sommaren. Mattias Göransson hade fått veta att Hannes Råstam drabbats av elakartade cancertumörer. Han bad om att få gör en intervju för tidningen Filter. Intervjun publicerades i tidningens oktober/novembernummer under rubriken ”En grävares testamente” och väckte stor uppmärksamhet. Dels för Hannes Råstams öppenhet med sin kamp mot cancern dels för det belysande porträtt som gavs om Hannes Råstam som person och hans gedigna journalistiska arbete.

Boken

När Hannes Råstam fick beskedet att han fått cancer hade han lagt sitt skrivande på boken om Thomas Quick åt sidan. Hans vilja var nog att så småningom kunna slutföra den själv, nu blev det med Mattias Göransson i nära samarbete med Hannes som den blev färdigställd. Det var under processen med intervjun till Filter som en förtroligare vänskap mellan de båda journalisterna började växa fram. Hannes Råstam förstod kanske längst inne att han inte skulle kunna klara av att slutföra boken själv och bjöd in Mattias Göransson i projektet.
– Sista gången jag var hemma hos honom var på en tisdag. Då dikterade han ett sista avsnitt för mig som han inte hade orkat skriva själv. På onsdagen avled han, berättar Mattias Göransson.

/wp-content/uploads/content/intervjuer/mattias-intervju/Namnlost.png

Hannes Råstam var en av Sveriges främsta grävande journalister.             Foto: Ur ”Att skapa en seriemördare” Dokument inifrån, SVT.

Grävandet lever vidare

Boken om Thomas Quick kommer att släppas i augusti. Den släpps samtidigt i Sverige som i Norge. Leif G W Persson kommer att skriva förordet. Om de dokumentärfilmer som Hannes Råstam gjort om Thomas Quick – numera Sture Bergvall – avslöjat en del, så blir materialet i boken desto djupare.
– I boken blir det mer allomfattande och bredare och mer fasansfullt än vad Hannes kunde få med i sina dokumentärer i TV. Den kommer att förstärka bilden hundrafaldigt. Fakta får tala för sig själv vilket i sig kan bli en hårresande läsning.

 

Klicka på mediaspelaren nedan för att höra hela intervjun.

Inspelad på närradiostationen Radio Berg, Jämtland.


 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.