Rånarbranschens nya inriktning

Av Dick Sundevall 2012-05-08

Mindre kontanthantering och en avancerad teknisk utveckling av värdeväskorna och bilarna som kör värdetransporter, har minskat de grova rånen. Men därmed inte sagt att de avancerade rånarna plötsligt blivit hederliga.

En av många specialister inom olika områden som vi på Para§raf håller oss uppdaterade med hjälp av, är Anders Adali. Han har nyligen muckat efter att ha blivit dömd till sju års fängelse i Finland för ett grovt rån mot en värdedepå.

Men som han säger, så ”vann han på Lotto” ganska ofta under en tioårsperiod innan han åkte fast. Kort sagt så är han kunnig och vet vad som händer i de mer avancerade kriminella rånarkretsarna, även om han nu bestämt hävdar att han har lagt av. Kanske vet han också vad som kommer att hända när alla svenska sedlar ska bytas ut 2015?

Färre insiders

Vid nästan alla större rån finns det en insider. En anställd som kan berätta om hur pengarna transporteras och förvaras. Hur det ser ut inne på en värdedepå och liknande.

– Men det är mycket hårdare koll nu på personalen, berättar Anders. De kollas hårdare vid anställningen och hittar man det minsta när de väl jobbar där får de gå på dagen.

– Som vadå?

– Om de hänger med någon, eller bara är långväga släkt med någon, som säkerhetsfolket anser vara fel person.

– Men det finns väl fortfarande en och annan som är beredd att för en rund summa hjälpa till?

– Ja, det finns det alltid, men det har blivit färre. Och att försöka skicka in någon som ska bli anställd och med tiden kunna hjälpa till, har blivit väldigt svårt.

/wp-content/uploads/content/under-ytan/Torpeden/Andersstaende1.JPG

Guld är vad som gäller

– Nu är det guld som gäller, säger Anders. Det ser man ju också genom att rånen av guldbutiker har ökat.

– Hur mycket får dom betalt för stulet guld?

– Nästan lika mycket som Svensson får för sina gamla slitna guldringar och plomber.

– Jaha, men …

– Ja, för det smälts ju ner direkt.

Kidnappningar ökar troligen

Anders är också övertygad om att kidnappningar kommer att öka:

– Troligen har det redan gjort det, säger han.

– Men det har man ju inte hört eller sett något om. Och det tycks ju vara en allmän sanning att kidnappningar sällan lyckas.

– Det vi läser om i tidningarna är de misslyckade kidnappningarna. De lyckade känner varken ni journalister eller polisen till.

– Förklara.

– Stora företag har eget säkerhetsfolk. Ofta poliser som sadlat om till bättre betalda jobb. Och om en höjdare på företaget är beredd att betala väldigt mycket för att en son eller dotter ska kunna komma hem igen, så är det deras uppgift att se till att det funkar. Polisen vill dom inte blanda in för då kanske snutarna strular till alltihop.

– Och vet polisen så läcker det till medierna.

– Ja, nästan alltid.

Spelar hem pengarna

– Men är inte det här med överlämnandet av pengarna den svaga punkten för kidnapparna. Dels sprider det sig väl om någon snabbt ska få fram ett antal miljoner i kontanter. Och dels ska pengarna lämnas över utan att kidnapparna åker fast.

– Det behöver inte bli en enda krona som ska lämnas över kontakt.

– Men …

– Den kidnappade kan få säg åtta miljoner överförda till sitt konto, från farsan eller hans företag. Och sedan får killen eller tjejen sätta sig vid en dator och spela bort pengarna till en pokersajt någonstans i Asien. Den som har sajten får en viss procent och kidnapparna får resten överförda till ett konto någonstans. Och därmed släpps killen eller tjejen.

– Eller mördas …

– Varför skulle dom mördas?

– Kanske för att sopa igen alla spår?

– Men det blir ju ett mycket större pådrag om någon blir mördad. Nej, sånt är bara dumt. Och att klippa någon oskyldig stackare, nej …

 

/wp-content/uploads/content/under-ytan/Torpeden/secondColumn-1 2.jpg

Nya sedlar

Om några år, 2015, ska alla svenska sedlar bytas ut mot nya. Under en övergångsperiod på ett år ska både de gamla och nya sedlarna gälla som betalning. Därmed blir det ovanligt mycket pengar som ska köras ut till banker och andra ställen. Och därifrån. Liksom med tiden gamla pengar som ska köras bort för att förstöras. Kommer det att finnas väskor och bilar med den senaste utrustningen för att klara allt det här med säkra transporter?

– Nej, inte en chans. Det finns det ju inte ens idag. Det är bara i storstäderna som det finns sånt, säger Anders Adali.

– Och en del rånare som sitter inne har väl kommit ut då?

– Ja, några av killarna som kan det här kommer att ha muckat.

 

/wp-content/uploads/content/under-ytan/Torpeden/secondColumn-4 2.jpg

Varför så hårda straff?

– Innebär det att vi kommer att få uppleva rån i en utsträckning som aldrig förr 2015?

– Kanske. Hur som helst blir det väl en massa rånförsök. Men nu vill jag fråga dig om en sak.

– Jaha …

– Om någon rånar några banker och värdetransporter så åker han in på 10-12 år i Sverige, även om han inte har avlossat ett enda skott. Men om någon våldtar några kvinnor och även minderåriga tjejer eller killar, får han 6-8 år. Kan du förklara det?

– Nja, det är inte så enkelt att förklara, eftersom man utgår i våra straffskalor från graden av våld och hänsynslöshet i samband med brottet.

– Just det.

– Det handlar väl om att nästan alla brott sker i stunden medan bankrån och rån mot värdedepåer är ytterst välplanerade.

– Ja, och?

– Det vägs alltid in när man dömer. Men framförallt tror jag att det handlar om att polis, säkerhetsföretag, ingenjörer och andra specialister gör allt för att det inte ska gå att genomföra ett rån, men ändå fortsätter ni att råna. Ni räcker lång näsa åt hela säkerhetssystemet genom era rån. Och det kan inte rättsapparaten acceptera.

– Jag tycker det är jävligt fel.

– Säger du det. Ska jag bli förvånad?

Vi på Para§raf lär få anledning att återkomma till guldstölder, rån och liknande de närmaste åren – och kidnappningar.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.