Visste du att…

Av Dick Sundevall 2012-04-26

Del 2

Visste du att i Belgien kan man få mucka efter att ha avtjänat en tredjedel av straffet om man är förstagångare och har skött sig? 

Visste du att i Kalifornien kan förstagångare med ända upp till tolv års påföljd få avtjäna hela straffet med elektronisk boja, efter individuell prövning? Och då handlar det om en av de stater som ivrigast utövar dödsstraffet.

 

Visste du att Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade dödsstraffet?

 

Visste du att den farligaste plats en svensk man kan befinna sig på är det egna köket? Det vanligaste mordet i Sverige sker nämligen när två manliga vänner som är berusade befinner sig i den enes kök.

 

Visste du att en vanlig förskärare är Sveriges vanligaste mordvapen?

 

Visste du att det är fler män än kvinnor som mördas i Sverige varje år?

 

Visste du att för kvinnor är det också farligast i det egna köket, om de är där med sin make, sambo eller pojkvän? Näst farligast är det egna sovrummet. Mörka gångvägar i parker och liknande hamnar långt ner på listan över platser där kvinnor blir mördade.

 

Visste du att tortyr inte är olagligt i Sverige? Men den misshandel eller grova misshandel som tortyren innebär är olagligt.

 

Visste du att i England anses det vara i det närmaste landsförräderi att placera ett frimärke föreställande landets monark upp och ned.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.