Nu blir det bråk

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Peter Isaksson och Nina Silventoinen, som leder arbetet med Para§raf tillsammans med mig, är överens om det mesta. Men när det handlar om idrott skiter det sig. Och nu när VM i ishockey går igång i morgon kommer det att bli bråkigt – väldigt bråkigt.

Nina håller nämligen på Finland. Kan ha något att göra med att hon kommer från de djupa skogarna i norra Finland. Ni vet, de där områdena där fest innebär en gallonflaska hembränt per skalle. För er som inte har koll på finska kulturtraditioner så är ett gallon 3,8 liter.

– Nåväl, tänker kanske någon, en chefredaktör och en redaktionschef mot en ensam tjej, det ska ni väl klara av grabbar.

Men sådana tankar är bara ett uttryck för att personen ifråga inte känner Nina – och hennes syrror. Dock resulterar det bara i hårt tråkande när vi ses och på varandras fb-sidor. Inget fysiskt.

Ska slå dig

Visst är det oerhört trist med idrottshuliganism. Om man har inställningen att om du inte håller på samma lag som mig så ska jag slå dig, så måste man väl rimligen befinna sig på en IQ-nivå där man är väldigt nära att behöva bli medicinerad och ha vårdare omkring sig.

Men det handlar inte om AIK, Djurgården eller IFK Göteborg, utan om att hitta en anledning att få slåss – ihop med sin flock.

Som med vargfrågan

Alltså, precis som bråket om vargarnas vara eller icke vara i Sverige. Det handlar inte om vargar. Inte sedan 1821 har vargar dödat en människa i vårt land. Oerhört många fler har avlidit av att jägarna skjutit ihjäl varandra. Oavsiktligt eller avsiktligt. Jag menar, det borde vara fullt möjligt att kunna skilja på en gråbrun stor älg på något ton och en människa som är klädd i fluorescerande jägarväst.

– Men de biter ju ihjäl våra vakthundar, säger en del jägare.

Ja, det händer. Främmande tama djur som springer lösa i naturen riskerar att bli attackerade och dödade av vilda djur – och? Att betydligt fler jakthundar blir överkörda varje år när de springer över trafikerade vägar och att tama tjurar utgör ett betydligt större hot mot människor än vargar, tycks inte beröra de som är mest upphetsade över vargarnas existens.

Men bråket handlar som sagt inte om vargar. Det handlar om att människor i glesbygd inte kan acceptera att ”stockholmarna” ska bestämma över hur de ska ha det i sitt närområde.

Men nu är det inte kommunfullmäktige i Stockholms stadshus som bestämmer det, utan de folkvalda riksdagsmännen. Och i riksdagen utgör stockholmarna en minoritet. Riksdagsmän från landet i övrigt utgör en stor och klar majoritet.

Ska det vara så svårt att fatta det mest grundläggande vad gäller demokrati och civilisation?

Att någon håller på ett annat lag är inte anledning att slå honom eller henne på käften.

Att det finns vargar i skogen är inte stockholmarnas fel.

Och Sverige är bättre än Finland i ishockey, även om Sverige ibland förlorar någon enstaka match.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.