Hon lär sig skjuta

Av Dick Sundevall 2012-05-18

Ofta bläddrar man snabbt igenom tidningar som man kommer över. Men så är det något, kanske en rubrik, eller som här en bild, som får blicken att tvärnita. 

En ung kvinna lär en liten flicka hur hon ska hålla en Kalashnikov. Av texten framgår att de är systrar. Bilden är tagen i irakiska Kurdistan och den äldre systern är medlem i PKK. De är kurder och har därmed inget eget land. Överallt har man försökt trycka ner kurderna, i århundraden. Men de står upp, och kämpar – om så behövs med vapen i händerna.

Olika världar

Det framställs ofta i svenska medier som om just kurderna skulle vara de värsta kvinnoförtryckarna. Att just kurdiska kvinnor inte själva skulle få välja vem de vill gifta sig med. Så är säkert fallet bland vissa familjer. Inte minst i små byar på landet. Precis som det en gång var i det svenska bondesamhället. Och är än i dag i en del svenska kristna sekter.

Av olika tillfälligheter och möten i livet har jag lärt känna några kurdiska familjer här i Sverige. Och fått kurdiska vänner. Visst, de äldre kvinnorna går inte utomhus utan ett huckle på huvudet, precis som min mormor gjorde. Men bara två generationer senare, eller bara en, är de vanliga självständiga starka tjejer och kvinnor.

När en av mina kurdiska vänner hade träffat en ny kvinna, en kurdiska från en släkt som jag inte kände sedan tidigare, frågade jag henne:

– Lägger sig dina bröder i vem du går ut med, eller vill gifta sig med?

– Dom skulle bara våga, svarade hon skrattande. Men mina systrar skulle säkert ha tusen frågor om killen. Det är väl som alla svenska tjejer har det, som har syskon.

Hon gjorde en paus och såg lite fundersam ut:

– Men min farmor, sa hon sedan. Ge henne vilket handeldvapen som helst och hon plockar isär och oljar in det lika snabbt som vilken elitsoldat som helst. Och… det är väl på sätt och viss en slags kvinnomakt att kunna det?

Vad kommer att hända?

Hur kommer det att gå för systrarna på bilden? Det lär vi aldrig få veta här i Sverige. Men bilden säger oss i varje fall att de inte ser sig som några försvarslösa offer som kommer att ge upp utan kamp.

En liten tjej som lär sig hur ett effektivt och fruktat automatvapen fungerar. Är det en otäck bild? Eller är det tvärtom en fin bild av en äldre syster som lär sin yngre syrra vad hon måste veta och kunna där de framlever sina liv?

Den lilla tjejens blick är vetgirig och koncentrerad. Precis så koncentrerad som vi i vår idyll här i norr vill att våra barn ska vara, när vi lär dem de nödvändiga som står i deras skolböcker.

Jag tycker om den här bilden på de två tjejerna – som inte en sekund accepterar att vara några offer.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.