Hollywoods hårdaste filmskurk

Av Nilsson-Larancuent 2012-05-05

Den tyngsta av Hollywoods bad guys – Dan ”Danny” Trejo – spelar ofta rånare, mördare och fånge på filmduken. Som före detta grovt kriminell hämtar han inspiration från sitt tidigare liv och sina många år på USA:s mest ökända fängelser.

 

Ingen som har någorlunda koll på Hollywoods filmskurkar kan ha undgått att lägga märke till den muskulösa mexikanen med det ärrade ansiktet och slokmustaschen. Danny Trejo har medverkat i storfilmer som Desperado, Con Air och From Dusk till Dawn. Hans iskalla blick kan ses i över 180 filmer och Trejos motspelare har bland andra varit Antonio Banderas, Nicolas Cage och George Clooney. Men till skillnad från många andra filmstjärnor har hans väg till framgång varit fylld av oräkneliga tragedier.

Tungt kriminell

Den idag 67-årige Trejo föddes i Los Angeles av mexikanska föräldrar. Han växte upp i stadsdelen Pacoima och redan som åttaåring rökte han sin första joint. Inom kort började han ta tyngre droger och som tolvåring fastnade han i heroinmissbruk. Ganska snart ersattes hemmet i Pacoima med barnhem, ungdomsanstalter och häkten. Rån, narkotikabrott och en rad andra förbrytelser följde på varandra vilket oundvikligen ledde till långa fängelsevistelser.
Stora delar av 1960-talet spenderade Trejo på säkerhetsanstalter som Folsom och San Quentin. Under elva års tid avtjänade han straff efter straff på de fängelser som hyste Kaliforniens värsta förbrytare. Trejo tävlade som boxare under sin tid i anstalt och vann både lättvikts- och welterviktsmästerskapen på San Quentin, något som gjorde honom ökänd bland både fångar och vakter.

/wp-content/uploads/content/narbild/hollywoods-hardaste/enhanced-buzz-21245-1336060657-7 2.jpg

Tatueras på isoleringsavdelningen

Det var under dessa år som Trejo skaffade sig sina mest iögonfallande kännetecken, däribland flera stora ärr och tatueringen på bröstet av kvinnan med sombrero som syns i många av hans filmer. Tatueringen skapades i fängelse med insmugglade verktyg. Arbetet påbörjades på San Quentin av en medfånge vid namn Harry Ross, men efter att ha bråkat så tvångsförflyttades Trejo till Folsom. Ross förflyttades strax därefter och fortsatte med tatueringen. Mitt i arbetet inträffade ett stort rasrelaterat upplopp, både Trejo och Ross hamnade på isoleringsavdelningen för sitt deltagande. Trots de hårda förhållandena på isoleringen lyckades Ross göra färdigt tatueringen under en tvåårsperiod.

Riskerar dödsstraff

1968 satt Trejo inlåst på San Quentin för väpnat rån och narkotikabrott. I samband med den mexikanska högtiden Cinco de Mayo bestämde han sig för att starta ett upplopp. Flera av hans medfångar slöt upp och inom kort förvandlades San Quentin till en häxkittel av våld, blod, skräck och kaos. Personskadorna var många och allvarliga, både bland fångar och vakter. När tårgasröken slutligen skingrades släpades Trejo och de andra anstiftarna ner till isoleringsavdelningen av kravallutrustade fångvaktare. På grund av sin ledarroll i upploppet riskerade Trejo lagens strängaste straff: avrättning i gaskammaren.

Låstes in i en cell med avföring

Trejos isoleringscell stank eftersom den var full av gammal avföring. I den bruna sörjan hade någon skrivit: ”GOD SUCKS.” Omständigheterna var tillräckligt extrema för att få Trejo att reflektera över sin situation. Redan som ung hade han fått höra att han var född till att leda och att han hade en enorm karisma, fast ändå befann han sig nu på livets botten. Trejo hade alltid vägrat att tro på sin egen potential, men i denna stund – när han var övertygad om att han skulle dö – stod allt fullkomligt klart för honom. Han svor att förändra sitt liv om han överlevde denna prövning och som genom ett mirakel tvingades myndigheterna att lägga ner utredningen om vem som hade gjort vad under upploppet. Orsaken var att ingen, inte ens de vakter som hade attackerats, var villiga att vittna. Trejo klarade sig från att bli avrättad, men händelsen satte djupa spår hos honom och blev vändpunkten i hans liv.

/wp-content/uploads/content/narbild/hollywoods-hardaste/machete_069.jpg

En andra chans

Trejo insåg att han hade fått en andra chans och genomgick ett 12-stegsprogram för att bli av med sitt drogmissbruk. Efter att ha återfallit ett flertal gånger, och därför suttit inlåst i över ett decennium, så frigavs han 1972.
Men första tiden i frihet var allt annat än lätt. I USA har före detta fångar begränsade rättigheter. Möjligheterna att få ett jobb är små och polisen trakasserar en ofta. Detta fick Trejo uppleva och det skulle dröja många år innan han på allvar fick in en fot i Hollywood.

/wp-content/uploads/content/narbild/hollywoods-hardaste/enhanced-buzz-23220-1336059984-1 2.jpg

Första filmrollen

I samband med ett möte för Anonyma Kokainister år 1985 träffade Trejo en ung man som behövde hans hjälp. Mannen ifråga berättade att det förekom mycket droger på hans arbetsplats och att han därför ville ha stöd för att stå emot alla frestelser. Trejo följde med till arbetsplatsen som visade sig vara filminspelningen av Runaway Train. Av en slump blev Trejo igenkänd av Edward Bunker, en före detta fånge tillika den ena manusförfattaren till filmen. De två hade suttit på San Quentin tillsammans och Edward Bunker, som mindes vilken duktig boxare Danny Trejo hade varit, erbjöd honom ett jobb som boxningstränare åt skådespelaren Eric Roberts. Han skulle få 320 dollar om dagen, vilket var mycket pengar på den tiden, men Bunker påpekade att Trejo måste vara beredd på att Roberts slog tillbaka. Trejo svarade att för den lönen så kunde Bunker ge skådespelaren ett basebollträ att slå med.
Trejo imponerade på regissören som boxningstränare och tillfrågades om han kunde spela fånge. Utan någon ytterligare kommentar svarade Trejo: ”Jag ska göra mitt bästa.” Han fick en blå fångskjorta och tog av sig sin egen tröja för att byta om. Men när regissören såg hans tatueringar sa han till Trejo att låta skjortan ligga. Det hela slutade med att Danny Trejo fick slåss mot Eric Roberts framför kameran och därefter hade han sin nisch färdig: närhelst man behövde en bad guy så kontaktades ”den där mexikanska killen med den stora tatueringen”.

Slår ner en stuntman

Under de fem första åren av sin karriär förblev Danny Trejo mannen som ringdes in när man behövde en fånge, mördare eller annan kriminell som såg riktigt härdad ut. Vid ett tillfälle fick han en hagelbössa i handen tillsammans med instruktioner av en regissör att sparka in en dörr och råna de som satt och spelade poker. Exakt hur det skulle gå till sa inte regissören, han ville att Trejo skulle improvisera. På andra sidan dörren satt såväl stuntmän som aktriser och spelade poker framför kameran, beredda på att Trejo skulle storma in. Han agerade då på samma sätt som han hade gjort under sitt liv som kriminell: han slog ner en stuntman med kolven till hagelgeväret. Det fick i sin tur en av skådespelerskorna att skrika i panik, varpå Trejo satte pipan i ansiktet på henne. När regissören bröt inspelningen och frågade honom var i hela världen han hade lärt sig att skådespela sådär, svarade han lugnt: ”Von’s, Safeway och Thrifty Mart”, vilka alla var namn på affärer som han hade rånat.

Rånkonsulten

Erfarenheten av väpnade rån var det som gjorde att han och Edward Bunker anlitades som ”rånkonsulter” i samband med inspelningen av Heat. Michael Mann, som regisserade filmen, kände igen Trejo eftersom de tidigare hade arbetat tillsammans. Han erbjöds därför att gå från att vara rånkonsult till att få en roll i filmen och spela mot stjärnor som Al Pacino och Val Kilmer.

/wp-content/uploads/content/narbild/hollywoods-hardaste/600full-danny-trejo.jpg

En av Hollywoods mest produktiva

I samband med inspelningen av Desperado år 1995 framkom att Trejo var nästkusin med regissören Robert Rodriguez. Det blev den stora vändpunkten i hans karriär som skådespelare, för efter denna upptäckt kom han att få fler roller än han kunde tacka ja till. Än idag är Trejo en av Hollywoods mest produktiva skådisar och han spelar ofta in fyra-fem filmer per år, ibland upp mot det dubbla antalet. Trejo, som ägnade nästan hela 60-talet åt att försöka undvika att bli knivhuggen i duschen, umgås numera i samma kretsar som de största filmstjärnorna.

/wp-content/uploads/content/narbild/hollywoods-hardaste/michelle rodriguez danny trejo skinny dip 2.jpg

Hjälper andra

Förra året kom hans första huvudroll i filmen Machete där skådespelare såsom Robert De Niro, Jessica Alba och Steven Seagal medverkar. Men trots sin framgång och höga arbetstakt har Trejo inte vänt ryggen åt sitt förflutna. Han jobbar aktivt med rehabiliteringsprogram för fångar, samtidigt som han föreläser för ungdomar på glid.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.