Ung man med familj

Av Dick Sundevall 2012-05-05

Familjebilder har ofta en inneboende mystik. Det går att läsa i bilderna. Som i den här. Killen till höger kommer att få jobba hårt för att få ordning på sin familj.

Eller är det tvärtom så att mamman och pappan har pratat om det och tycker att grabben får hitta sin egen väg i livet? De kunde ha valt att inte ha med honom på familjebilden. Han skulle troligen inte varit svår att övertala. Men han skulle vara med.

Många år senare kan de troligen skratta tillsammans åt bilden. Men frågan är vad och vem, eller vilka, de skrattar åt?

Senaste julen fick jag en bok av min äldsta dotter som var fylld med den här typen av bilder. Tror att hon med det ville säga att det här med kärnfamiljer inte bara är fel – utan rent hemskt.

Men hur kunde jag…

Efter fyra skilsmässor borde jag hålla med henne fullt ut. Men samtidigt är jag en obotlig romantiker som tror på den där eviga kärleken. Varje gång.

Har själv några bilder i den där stilen. På några har jag långt hår, stort skägg och utsvängda jeans. På en bild spyr min son, som då var knappt ett år, precis när bilden tas. Det är roliga bilder att titta på och man slutar aldrig att förundras över hur man kunde se ut så där.

Har också några gamla bilder som jag fått av mormor, där man står uppställd på en gårdsplanen med pigor och drängar, hästar, fioler och nyckelharpor. Morfar byggde sådana. Det är spännande bilder. Liksom gruppbilder i stora företags årsredovisningar med ett antal kostymklädda herrar. En med en klart avvikande färg på kostymen. Antingen är det vd:n eller den som är styrelseordförande.

Underligt klädval

I Gamla Stan i Stockholm, där redaktionen för Para§raf ofta har möten och äter lunch, finns moderaternas kansli. Därför ser man ofta kända moderater passera. De är nästan uniformerade. I varje fall männen. Just nu har i princip allihop några halvlånga ljusa tunna rockar på sig. Ser ut att vara av samma märke. Skulle vara kul att ta en gruppbild på dem.

Första maj såg jag Vänsterpartiets demonstration passera. Det var en oerhört färggrann parad där alla hade olika kläder. Ofta i starka färger.

Alltså – de som talar mest om individens frihet är likadant klädda. Och de som hyllar kollektivet är mest individuellt klädda. Någon som kan förklara det?

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.