Månljust tänkande

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Var livet annorlunda när du vaknade i morse? Enligt vissa borde det vara så. För det var ovanligt starkt månljus i natt. Månen var då "bara" 356 955 kilometer från jorden.

Alla som tror på astrologi och sånt, hävdar att månen påverkar oss väldigt mycket. Så mycket att det får betydelse för ditt liv om du är född i Stockholm eller hundra mil bort i Luleå. Personligen tror jag att generna från våra föräldrar och deras föräldrar har betydligt större betydelse. Men framförallt vad vi själva försöker göra av våra liv.

Så om det kändes annorlunda när du vaknade i morse så berodde det kanske på för mycket alkohol under lördagskvällen, eller att du inte vaknade i din egen säng. Månen hade ingenting med det att göra, enligt samstämmiga forskare.

Enkla förklaringar och ursäkter

Det är så tröttsamt med de där enkla förklaringarna och dåliga ursäkterna, för olika tillkortakommanden: Men jag är ju så för jag är född i vågens tecken. Eller för att det var guds vilja. Eller för att jag har den eller den diagnosen, eller…

Alla dessa dåliga ursäkter för att inte ta tag i sitt liv och försöka göra det bästa av det.

ADHD

Just nu är det en ADHD-epedemi i Sverige. Och man stoppar i ungarna det jag och mina kompisar köpte i tonåren, när vi inte fick tag i något bättre – Ritalina. Eller som det heter nu, Ritalin.

Visst, det finns unga och vuxna som har ADHD och som kan få ett bättre liv av rätt medicinering. Jag känner några. Men det innebär inte att varenda unge som är lite småvild eller tonåringar som är okoncentrerade, har ADHD. Tonåringar är faktiskt oftast okoncentrerade. Eller rättare, så självupptagna att de har svårt att ta in något annat än det egna egot. Jag var likadan i den åldern. Men det innebar inte att jag behövde bli stämplad med någon diagnos.

Om några år kommer man att se tillbaka på den här perioden och förundras över vad som pågick. Därtill får man försöka ta itu med alla som blivit beroende av de centralstimulerande mediciner som alltför många unga människor har ordinerats – utan vettig anledning.

Frågan är vad det är som kommer att gälla i morgon. Vad är det för ny företeelse som poppar upp då? Något vi ska vaccineras med som ger bestående svåra skador för vissa personer, för att drogen inte är färdigtestad? Nej, jag glömde – den resan har vi ju redan gjort. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.