Dream team

Av Nilsson-Larancuent 2012-05-18

Under 90-talets slut gäckades både spansk och fransk polis av en tungt beväpnad liga som genomförde minutiöst planerade rån mot svåra mål. Poliskårer över hela Europa förbluffades av de briljanta rånarna som kallade sig för ”The Dream Team”.

Än idag vet ingen hur de nio grundarna av The Dream Team lärde känna varandra. Alla, utom en italienare, var fransmän. Men de flesta av dem förekom inte i brottsregistret och borde därför rimligen inte heller ha haft de kontakter som krävs för att genomföra avancerade rån. Likväl hyrde de in spetskompetens i form av sprängmedelsexperter och redan under ett av deras första rån visades hur påhittiga de kunde vara. Beväpnade med granater, maskingevär och sprängmedel slog de till mot en bepansrad värdetransport genom att preja in fordonet mellan två lastbilar. Med hjälp av kraftfulla industrimagneter fäste man tjocka pansarplåtar på värdetransporten för att täcka de skottgluggar som väktarna annars skulle ha använt för att skjuta mot rånarna. En sprängladdning med riktad verkan öppnade ett tillräckligt stort hål för att man skulle kunna sticka in vapen och hota väktarna. Dessa tvingades sedan att lasta ut pengarna genom hålet.

Hollywood-inspirerade

En av de ansvariga spanska utredarna, inspektör Daniel Bernabe, kom snabbt att bli besatt av The Dream Team. Namnet hade ligan tagit efter det amerikanska basketlandslaget som var oslagbart under de olympiska spelen i Barcelona, 1992. Ligamedlemmarna menade sig vara lika överlägsna polisen och konkurrerande rånare, vilket de också var. Deras spektakulära kupper såg ut att vara hämtade från bioduken och medlemmarna i ligan hjältedyrkade Robert De Niro för hans insatser i filmer som Heat och Ronin. De använde sig av samma flyktbilar som förekommer i Heat och gav varandra kodnamn baserade på karaktärerna i filmen. Men ligan lät inte filmens värld sätta gränser för deras arbete, istället genomförde man ett rån som var så djärvt att det antagligen skulle ha avfärdats som alltför fantasifullt om det hade föreslagits av en manusförfattare i Hollywood.

Rånade ett flygplan

Den 14 augusti 1996 taxade en Airbus A320, med 200 passagerare ombord, in från landningsbanan mot terminalen på Perpignans flygplats i södra Frankrike. Kaptenen tittade ut från cockpiten och upptäckte att en grupp människor klädda som markpersonal plötsligt tog på sig rånarluvor och riktade Kalashnikovs upp mot honom. I nästa ögonblick vecklades en banderoll ut där det stod: ”Detta är ett rån. Stäng av motorerna nu.” Några salvor från automatgevären hjälpte kaptenen att fatta sitt beslut. Därefter sprängde The Dream Team loss dörrarna till lastrummet och la beslag på över åtta miljoner kronor. Hela kuppen tog mindre än tio minuter.

Över 30 miljoner i rånbyte

Fransmannen Daniel Bellanger och hans kumpaner skiftade hela tiden sitt arbetssätt och slog till överallt där det fanns tillräckligt mycket kontanter eller värdesaker. Vid ett rån på Malagas flygplats kom man över 30 miljoner kronor i kontanter och diamanter; under ett annat rån mot en värdedepå i Frankrike så använde man en bulldozer för att ta sig in i byggnaden.

/wp-content/uploads/content/narbild/dream-team/h-20-2235568-1285348011.png

Övervakningskamera fångar på bild efter ett rån i Frankrike.

Sköt mot poliser

Inga oskyldiga förbipasserande dödades vid The Dream Teams rån. De visste att det var bäst om ingen miste livet, men det hindrade inte ligan från att skjuta mot polisen närhelst de dök upp. I samband med ett rån mot en grupp haschsmugglare i Algeciras, Spanien, blev en ligamedlem skjuten. Michel ”le Militaire” Crutel, en före detta soldat, dog och det var början till slutet för de till synes oövervinnliga rånarna.

Greps av piketstyrkor

Genom ett samarbete med den franska polisen lyckades inspektör Bernabe ta reda på några av de misstänktas hemadresser och deras bostäder blev buggade. En av de misstänkta, Bruno ”Nono” Celini, bodde så långt bort som i Budapest – så utredningen krävde flera länders medverkan. I samband med ett rån mot en bepansrad värdetransport i Paris blev ligan skuggad till sitt gömställe där polisen senare upptäckte en enorm vapenarsenal som inbegrep raketgevär, kulsprutor och mängder av sprängämnen. Flera exklusiva bostadsområden blev nu invaderade av piketstyrkor och ett stort antal gripanden följde.

Häktade i flera år

Vapenbeslagen tillsammans med vittnesmål och telefonavlyssningar ledde till att ligamedlemmarna häktades i Frankrike. Efter fyra år, nio rån och över 150 miljoner i intäkter hamnade slutligen The Dream Team bakom lås och bom. Där kunde sagan ha fått sitt slut, om det inte vore för att en av deras kumpaner – sprängmedelsexperten Antonio Ferrara – bestämde sig för att han var trött på att sitta inne. Efter att ha varit häktad i flera år i väntan på rättegång planerade han en rymning. Ferrara hade redan rymt en gång tidigare, i samband med ett sjukhusbesök, men tiden i frihet blev kort. Denna gång valde han att lämna fängelset på det enda sätt som anstår en sprängmedelsexpert.

Sprängdes fri

Klockan 04:30 på morgonen den 12 mars 2003 körde sex män upp till huvudentrén på fängelset i Fresnes, i södra Frankrike. Fritagarna hade falska polisbilar och var klädda i polisuniformer. Deras agerande skiljde sig dock från vanliga polisers, för i samma stund som de klev ut ur bilarna öppnade de eld mot de beväpnade kriminalvårdarna i vakttornen. Med hjälp av raketgevär och sprängdeg avlägsnade de effektivt alla hinder i deras väg medan några andra i gruppen satte eld på bilar runtom i kvarteret för att försvåra polisens arbete.
Området liknade snart en krigszon där lågor slickade betongen, detonationer fick glasrutor att krossas och automateld slet sönder nattens stillhet. Huvudentrén förvandlades till rykande metallspillror. Ett meterstort hål sprängdes upp i muren och väggen in till disciplinavdelningen raserades. Redan innan fritagningen påbörjades hade Ferrara sett till att missköta sig så att han hamnade på disciplinavdelningen eftersom det var den byggnad som låg närmast huvudentrén. Samtidigt som hans fritagare sprängde ett hål i väggen till byggnaden detonerade Ferrara en insmugglad dynamitstav som han hade placerat på sin celldörr. Därefter promenerade han ut i friheten där hans kamrater väntade. Precis som Dream Teams alla rån tog fritagningen mindre än tio minuter och trots den omfattande förstörelsen kom inga människor till fysisk skada.

Polis och fångvård traumatiserades

Clifton, en fånge som satt på Fresnes när fritagningen ägde rum, berättar för Para§raf om händelsen:
”Jag vaknade mitt i natten av skottlossning och explosioner. En av vakterna som jobbade, en kvinna från Guadeloupe eller Martinique, skrek i panik gång på gång som om hon höll på att bli mördad. I efterhand fick jag veta att hon befann sig på en gångbro som utsattes för beskjutning. Hon kom aldrig tillbaka till arbetet. Dagen efter fritagningen var vi alla inlåsta i våra celler och jag såg hur svårt chockade vakterna var. Fresnes är en disciplinanstalt och i vanliga fall är vakterna hårda mot fångarna, men den dagen vågade de knappt prata med oss och var hela tiden nervösa. Så vitt jag vet är Antonio Ferrara den enda person i Frankrikes historia som har lyckats traumatisera halva poliskåren och hela fängelseministeriet.”

Frankrikes mest efterspanade man

Händelsen skakade Frankrike och dåvarande inrikesministern, Nicolas Sarkozy, gick snabbt ut och deklarerade att Ferrara var landets mest efterspanade man. Ferrara lyckades hålla sig ute i fyra månader innan han greps på en bar i Paris. Fyrtio poliser kallades in för att gripa den farliga sprängämnesexperten som förmodades vara beväpnad och inställd på att göra motstånd. I samband med gripandet, som gjordes av samma polis som först hade satt honom i fängelse, ska Ferrara ha yttrat orden: ”Du igen?”

Livet efter The Dream Team

Det rättsliga efterspel som följde på The Dream Teams framfart över Europa ledde till att medlemmarna i ligan dömdes till att avtjäna alltifrån 6 månader till 13 år i fängelse. Den som fick längst straff var Antonio Ferrara. För sin delaktighet i olika rån samt för att ha gjort sig skyldig till tre mordförsök på poliser fick han totalt 26 år. För sin spektakulära flykt från fängelset i Fresnes dömdes han till ytterligare 17 år.

Även de bästa åker fast

The Dream Team var de mest disciplinerade, de mest säkerhetsmedvetna och de tätast sammanhållna av alla rånarligor som har opererat i modern tid, men precis som med de flesta kriminella så åkte de till slut fast.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.