Sexualskräcken i HD

Av Dick Sundevall 2014-07-07

En man som arbetade med japanska teckningar av barn har blivit dömd i såväl förvaltningsrätt som hovrätt för barnporrbrott. Det pågår alltså moderna häxprocesser.

Ovanstående är en bild av mig vid fyra månaders ålder. Naken och med bebissnorren i vädret. Det är min mamma som tagit bilden. Det är en bild av ett slag som finns i många familjealbum. Inklistrade i album eller i elektronisk form.

Att föräldrar och syskon bland mycket annat tar sådana bilder av små bebisar beror väl på att de är söta där de ligger och sprattlar. Och är glada att just då slippa blöjorna.

Men – sprider jag nu barnporr genom att publicera den här bilden? Och när andra mejlar den här typen av bilder till mor- och farföräldrar, sprider de då också barnporr?

Nu i Högsta domstolen

Mannen med de japanska teckningarna är landets främsta expert på den här typen av ”Manga-teckningar”. Det är en speciell konstart i Japan. Nu ska Högsta domstolen ta ställning till om även en teckning kan ses som barnporr.

Hur har man tänkt från åklagarsidan? Och hur har förvaltningsrätten och hovrätten resonerat? Det tycks som om de varken har tänkt eller resonerat. De har bara konstaterat att det i lagen inte dras någon gräns mellan fotografier och teckningar. Alltså ska han dömas för att han arbetar med den här speciella konstarten.

Men ingen person är ju kränkt genom att någon ritat det här. Ingen liten flicka eller pojke har visats upp i sexuella sammanhang. Utan det är fantasifigurer, teckningar, det handlar om. Är nästa steg att vi inte får prata om sånt här, eller beskriva det med skriven text?

Den kristna högern

Man känner den amerikanska kristna högern med sin sexualfientlighet som flåsar en i nacken. Och som alltmer börjar påverka det en gång så frisinnade Sverige i sådana här frågor.

Pornografi över huvud taget tycks nu ses som något väldigt hemskt. Porr har förekommit i mer än tusen år i olika former. Kan det vara fel i sig att framställa något i text eller bild som har till avsikt att upphetsa betraktaren sexuellt? Knappast, om man inte anser att sexualitet i sig är något hemskt. Om man däremot exploaterar barn eller drogade vuxna i porrfilmer och liknade, så ska det naturligtvis beivras.

Små barn tycker ibland att det är intressant med sina kön – och andras barns motsvarigheter. Vad händer med dessa barn om någon hysterisk vuxen skriker att det där är fult och det där ska man akta sig för? Och likaså när något av barnen ritar en figur med snopp eller snipa. Vilka barn har inte gjort det?

Förhoppningsvis gör nu Högsta Domstolen en markering mot den här hysterin. Som min kloka mamma sa när hon hade sexsamtalet med mig en gång i tiden:

– Det här vi pratar om Dick, är det finaste som kan förekomma mellan två människor som håller av varandra.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.