Knutby och Alfta

Av Dick Sundevall 2014-07-07

En av de sista som avrättades i Sverige hade inte mördat någon. Men han ansågs ligga bakom två mord i Alfta. Det för tankarna till Knutbyhaveriet.

Den 17 mars 1893 avrättas 30-åriga Per Johan Pettersson från Alfta. Men han hade inte mördat någon. Det hade däremot hans lillebror Carl Erik Petterson gjort. Han hade skjutit ihjäl kronolänsman Albert Gavell och fjärdningsman Olof Norén.

Det här utspelade sig i vad som en gång i tiden beskrev som ”det vilda Hälsingland”. Och kom att mynta att rått skämt:

– Vi hade en gång en länsman men han försvann.

Hjärnan och handen

Den äldre brodern Per hade hetsat lillebror Carl att skjuta. Därför dömdes Per till döden och Carl till livstids fängelse. Carl dog efter 18 år på Långholmen.

Synsättet som de här domarna byggde på att hjärnan bakom brottet, och inte bara handen som utför det, ska dömas finns kvar än idag. Så sent som 1996 dömdes en kvinna från Norrtälje till livstids fängelse, för att hon organiserat ett mord på sin sambo. Även mannen som utförde mordet, genom att med en klyvyxa hugga ihjäl offret, dömdes till livstid.

Vem var hjärnan i Knutby?

Var det samma slags domar som blev resultatet av mordet och mordförsöket i Knutby? Barnflickan Sara Svensson dömdes för mordet och mordförsöket och pastor Helge Fossmo för att ligga bakom det, och därmed för att vara hjärnan bakom brotten.

Men blev det helt fel? Jag är övertygad om att Sara inte sköt de dödande skotten mot Alexandra Fossmo och inte heller skadesköt Daniel Linde för resten av hans liv.

Och – jag är inte heller övertygad om att Helge Fossmo var hjärnan bakom de här fruktansvärda brotten. Han var delaktig. Det är det inget tvivel om. Men var även han en av de som hetsades av någon annan – någon som var den verkliga hjärnan bakom brotten?

Sökandet efter svaret på den frågan, är ett av skälen till att vi grävt i det här fallet i över ett år nu. Och fortsätter att gräva.

Helge Fossmos reaktioner

I morgon fredag, 16.00, publicerar vi nästa artikel i vår serie om Knutbyhaveriet. Hela artikeln utgörs av en längre intervju med Helge Fossmo om hans reaktioner på vår artikelserie.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.