Enklare att få resning?

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Nu ska dömda få hjälp med att få resning om något nytt framkommit som kan tyda på att de är oskyldiga. Men blir det verkligen någon hjälp?

Det nya, enligt regeringens lagförslag, är att åklagaren ska vara skyldig att på nytt öppna förundersökningen om det framkommit ”en ny omständighet eller ett nytt bevis som sannolikt kan utgöra grund för resning”.

Men det kommer inte att utredas av en ny fristående grupp, utan det blir som vanligt: Åklagaren i målet och de poliser som arbetade med fallet ska undersöka det hela. Och vad de därmed ska undersöka är om de sett till att en oskyldig dömts för ett brott.

Den som tror att de kommer fram till att de fått en oskyldig dömd, kan räcka upp handen nu. Och kom då gärna med ett enda exempel där en åklagare och en grupp poliser i Sverige har trätt fram och sagt:

– Vi gjorde fel, därför blev en oskyldig dömd.

Resningskommission

Vad som behövs är en fristående resningskommission. Med ett antal egna utredare. Det här förslaget har förts fram i ett tiotal år nu. Så varför utreds det inte ens? Motsvarande kommissioner finns ju i andra länder. Bland annat i Norge.

Jag kan bara se en förklaring: En sådan kommission skulle kunna tänkas påvisa att det händer alltför ofta att oskyldiga döms i Sverige.

Det förslag som regeringen lagt fram fungerar möjligen som lugnande medel. Sockerpiller som alltför många medier sväljer. För där rapporteras det nu att det kommer att bli lättare att få resning. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.