En braja för mycket

Av Dick Sundevall 2014-07-07

En av tre tror att cannabis är ofarligt, enligt en ny omfattande engelsk undersökning. Och min generation är nog den som är skyldig.

Den seriösa engelska undersökningen konstaterar att risken för lungcancer är mycket större när man röker hasch än vanliga cigaretter. Och att det i värsta fall kan leda till schizofreni. Det där är inte något nytt. Det nya är att undersökningen är så omfattande och därmed svår att bemöta. Inte minst utifrån att vi nu i Europa har 50 års erfarenhet av haschrelaterade sjukdomar.

Min generation är skyldig

Min generation som började röka hasch på 60-talet då och då och i viss utsträckning klarat oss och gått vidare i livet, utgör för många någon form av bevis för hur ofarligt det är. Därtill skämtar vi om det idag.

Men skämten fastnar i halsen på många av oss som vet hur det gick för en del killar och tjejer. De som gick under.

Psykoser

För en del år sedan gjorde jag ett reportage på en avdelning på ett mentalsjukhus som var specialiserad på haschpsykoser. Läkarna där berättade något som ruskade om mig. Att de inte visste vad det var i cannabis som åstadkom de allvarliga psykoserna som kunde drabba vissa redan vid den första pipan. Varför vissa inte klarade hasch hade de ingen aning om.

– Vi pratar om tillstånd som det tar tio år av hårt supande att ta sig till med alkohol, sa en av dem.

Hasch fungerar tydligen lindrande för långt framskriden AIDS. Bra, låt dessa patienter få så mycket lindring som möjligt under sin sista tid i livet.

För oss andra innebär tungt haschmissbruk i bästa fall att vi bara blir feta och plufsiga av sötsuget som rökande av braj ger. För andra resulterar det i lungcancer. Och i några fall haschpsykoser som de inte kan ta sig ur, eller i värsta fall schizofreni.

Jag är ingen renlevnadsmänniska. Är inte nykterist. Och har som många i min generation testat de flesta droger. Men haschet är jävligt lurigt, så det bör vi låta bli. Det finns så mycket annat kul man kan göra och fortsätta att göra – år efter år.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.