Stämmer inte alls!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Mordnattens tider för Knutbyhaveriet stämmer inte alls med barnflickan Sara Svenssons "erkännande". Något som polis och åklagare måste ha insett.

Det här vet vi om tiderna under mordnatten i Knutby:

03.45 körs Saras pappas bil, som hon disponerar, upp till en vändplats i skogen. Den körs förbi det sista huset som finns på den vägen före en vändplan där man inte kommer längre. En man i det huset lägger märke till bilen, då det är konstigt att någon kör upp dit mitt i natten. Mannen som inte är medlem i Knubysekten, tittar då på klockan och konstaterar att den är 03.45.

04:23 vaknar Anna-Greta Jansson som bor på ”sektkullen” närmast länsvägen, men inte är medlem i sekten, av att hennes hundar är oroliga. Det är vid hennes hus som fotspåren från Sara börjar. Men det är ljudet från Sara som går förbi, som hon och hundarna vaknar av.

04.42 ringer den skottskadade Daniel Linde till SOS Alarm, enligt deras logg.

05:10 blir Sara stoppad med sin pappas bil i en polisspärr.

Ovanstående är det enda vi med säkerhet vet om tiderna under mordnatten.

En annan granne, som inte heller är sektmedlem, hör att någon rivstartar en bil cirka 05.00. Det kan stämma i förhållande till att Sara fastnar i en polisspärr tio minuter senare. Men vi kan inte med säkerhet veta att det är den bilen grannen hör.

Stora tidsluckor

Om det hade gått till så som Sara beskriver det i förhör efter förhör, borde tidschemat sett ut så här:

Sara släpps av ute vid länsvägen cirka 03.45. Direkt därefter körs bilen upp till vändplatsen, av någon annan än henne. Sara börjar gå bakom husen för att ta sig till Fossmos villa. Tar sig in och skjuter ihjäl Alexandra Fossmo. Med utgångspunkt i hur Sara beskriver att hon tar sig dit, borde hon i så fall ha skjutit Alexandra cirka 03.50.

Därefter går hon, enligt vad hon påstår, ner till undervåningen på villan. Men vänder och går upp igen för att kontrollera att Alexandra är död. För att sedan bege sig till det hus där Daniel Linde finns. Även med den omväg hon går bakom husen, tar det maximalt två till tre minuter att gå mellan husen.

Efter att ha konstaterat att Daniels dörr är låst ringer hon Helge Fossmo, för att därefter knacka fyra gånger på dörren och skjuta Daniel när han öppnar.

Om Saras version stämmer borde det då ha gått 10-15 minuter sedan hon sköt Alexandra. Men det har gått cirka 50 minuter, när Daniel direkt efter att han blivit skjuten ringer till SOS Alarm 04.42!

Vi gräver vidare

Rimligen borde poliserna och åklagarna som hanterade det här fallet också ha insett ovanstående. Inte minst i ljuset av att tidsfaktorer ofta är avgörande i landets domstolar när någon ska dömas. Men inget i förundersökningen eller domarna antyder ens att man reflekterat över detta. De hade en person som erkände, Sara Svensson, och lyckades få dit ännu en, Helge Fossmo, genom att bygga upp bilden av ett svartsjukedrama – som är totalt ologiskt. Därmed var de nöjda.

Vi gräver vidare i Knutbyhaveriet och kommer bland annat att publicera en förklaring till det här stora tidsglappet under mordnatten. En förklaring som bygger på att Sara Svensson varken sköt ihjäl Alexandra Fossmo eller skadesköt Daniel Linde. Hennes ”erkännande” stämmer inte alls på avgörande punkter. Därtill blir hennes version av vad som hände motsagd av den tekniska undersökningen och obduktionsrapporten.

En mördare i sekten

I morgon torsdag, 7.00, publicerar vi nästa artikel om Knutbyhaveriet: En mördare i sekten. I den drar vi bland annat slutsatser av ovanstående och presenterar en sannolik förklaring till tidsglappen.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.