Assange och rättvisan

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Så var det då avdömt och klart att Julian Assange ska transporteras till Sverige. Men det är väl också det enda som är klart.

Vad kommer att hända med Assange här i Sverige? Han är häktad i sin bortavaro, som det heter på juristsvenska. Han kommer därmed att föras till ett häkte och ska då till slut förhöras. Alltså det som inte blev gjort när han fanns i Sverige i flera veckor, efter de påstådda brotten, och då kunde ha förhörts.

Men blir det därefter någon rättegång? Tillåt mig tvivla. Jag tror inte att juristsverige vill visa upp sig för världspressen i den här frågan. Men å andra sidan kanske det blir svårt att låta bli efter allt som hänt.

Åklagarkarusellen

Har hakat upp mig på åklagarkarusellen som blev resultatet av att han blev misstänkt för de här brotten. Först var det en åklagare som basunerade ut att han var anhållen i sin frånvaro, misstänkt för sexbrott. Vilket var underligt i sig då det handlade om en utländsk medborgare som därmed snabbt kunde sätta sig på ett plan och försvinna ut ur landet. Något dock inte Assange gjorde förrän efter flera veckor. Det skulle jag också ha gjort, efter att åklagarkarusellen snurrat några varv.

Nästa åklagare som tog över var inte vilken åklagare som helst, utan chefsåklagare Eva Finné. En allmänt respekterad åklagare som inte sällan brukar få ta över svåra fall. Hon kom fram till att Assange möjligen kunde misstänkas för bötesbrottet ofredande – om ens det. Men då fråntogs hon fallet och det hamnade hos en överåklagare som snabbt kom fram till att Assange var misstänkt för bland annat våldtäkt.

Någon som tror att den här åklagarkarusellen var en ren tillfällighet? Jag har under mina nu drygt 30 år som rättsreporter aldrig varit med om något liknande. Självklart handlade det om påtryckningar uppifrån. Det är oerhört starka krafter som här såg sin chans att tysta deras för tillfället obehagligaste kritiker. Vilket de också lyckades med – tillsvidare.

Assange och WikiLeaks har nu under en längre tid varit utan resurser. Och deras möjliga källor har skrämts till tystnad i och med vad som hänt Julian Assange och en av WikiLeaks källor, Bradley Manning.

Bara en domstol som kan besluta

Varje klok person som har möjlighet, lämnar efter en sådan åklagarkarusell landet. Vilket Assange också gjorde och blev därmed internationellt efterlyst, av denna tredje åklagare. Vad det sedan handlat om i tre domstolar i England är om denna internationella efterlysning och krav på utlämnande kan vara giltigt. För i Storbritannien, som i många andra västländer, är det bara en domstol som kan fatta ett sånt beslut.

Därtill har hela tiden frågan om han kommer att utlämnas till USA, och där dömas till döden eller till livstidsstraff, funnits med i bilden.

Granska allt

Hur mycket journalist jag än är, så gillar jag definitivt inte när domstolar och regeringar inte kan stå emot opinionstryck från olika medier. Men i det här fallet så är nog Assanges enda chans att svenska och internationella medier granskar alla detaljer i de turer som varit och det som komma skall.

För i grunden handlar det här inte om att Assange hade samlag med några svenska kvinnor som han delade säng med, både på kvällen och på morgonen. Utan om människor ska kunna avslöja regeringars oegentligheter, mygel och brott, utan att därför bli dömda till döden eller komma att tillbringa många långa år i fängelse.

Någon som tror att den svenska regeringen skulle klara av att stå emot påtryckningar i den här frågan från USA? Och därmed inte lämnar ut Assange till USA.

Det tror inte jag – inte en sekund.

Tillägg idag onsdag, 17.25

Professor Mårten Schultz, som jag har höga tankar om, skriver idag i Svenska Dagbladet, apropå att Assange ska utlämnas:

Om du som svensk jurist reser utomlands och träffar jurister från andra länder som intresserat sig för Assangefallet kan man få häpnadsväckande frågor: Stämmer det att män fälls till ansvar för våldtäkt i Sverige på den enda grunden att en kvinna påstått att hon blivit våldtagen? Är det våldtäkt i Sverige när en kondom går sönder? Är det korrekt att svenska domare stämmer av med Justitiedepartementet innan de dömer i känsliga mål? Har den svenska Riksåklagaren haft möten med företrädare för amerikanska ambassaden innan Assange begärdes utlämnad från Storbritannien? Är det i realiteten politiker som dömer i svenska domstolar? Är det sant att den offentliga maktapparaten i Sverige impregneras av feministisk ideologi och att svenska tjänstemän får lära sig att kvinnor aldrig ljuger? Kommer den svenska polisen sätta Assange direkt på ett plan till Guantanamo om han överförs hit?

Schultz är inte speciellt oroad för att Assange inte ska behandlas rättvist när han landar på svensk mark. Men bara det faktum att han får ovanstående frågor från utländska jurister (OBS: Jurister), borde kanske oroa såväl honom som oss andra. Inte minst då en del av frågorna inte är helt obefogade.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.