Skottsäkert

Av Petter Inedahl 2012-06-19

Skottsäkra västar, eller skyddsvästar, som proffsen kallar dem, är ett nödvändigt ont i många yrken. Soldater, poliser och livvakter har länge förknippats med dessa plagg. I takt med att samhällsklimatet blivit hårdare och skjutvapnen mer lättåtkomliga har de spridit sig till dörrvakter och väktare. Idag börjar skyddsvästar bli vanliga även i branscher där man för bara ett par år sedan skulle skrattat åt dem. 

Nemer Haddad är vd på säkerhetsföretaget Active Armour, och är en av Sveriges mest erfarna när det gäller skyddsvästar.

/wp-content/uploads/content/reportage/skottsakert/DSC_0022.JPG– De som använder skyddsvästar idag är inte längre bara poliser. Det är diplomater och pressfotografer, men även krögare och vanliga handlare. De som jobbar i din lokala Icabutik kan mycket väl bära skyddsväst. De har en hotbild över sig, berättar Nemer, på bilden till höger.

Vad kroppen klarar av

Det är inte bara användarna som förändrats. Om det en gång fanns en viss macho-faktor i en stor och väl synlig skyddsväst är det idag oftast raka motsatsen som efterfrågas. Man vill inte skylta med att man använder väst, utan vill ha ett tunt och smidigt plagg som är lätt att dölja under skjortan eller tröjan. Med modern teknik är det möjligt att framställa extremt lätta skyddsvästar som ändå förmår stoppa en kula, men detta är dock inte alltid nog. Det är en sak vad västen klarar av, och en helt annan vad den mänskliga kroppen klarar.

– Folk ber mig oftast att ta fram den tunnaste västen som finns, och det kan jag göra. Den kommer att stoppa kulan. Problemet är vad vi kallar trauma, effekten av sammanstötningen med kulan. När den träffar så blir det en intrycknad, och den kan vara väldigt skadlig. Du kan få brutna revben, inre blödningar och även hjärtstillestånd. Den effekten kan vara dödlig. Det är ganska vanligt, så det kan bli förödande om man vill ha en extremt lätt och tunn väst. Då får man ställa sig frågan om vad det är som är viktigast. Att den ska vara tunnast i världen eller att du ska överleva, säger Nemer Haddad.

Starkare än stål

Äldre skyddsvästar var så gott som alltid tillverkade av Kevlar, ett para-aramidfibermaterial som länge dominerade marknaden. Idag har dessa blivit omsprungna av Dyneema, en närapå otroligt stark polyetylenfiber.

– Polyetylenfibrer är femton gånger starkare än stål, och fem gånger starkare än Kevlar. De har helt annan prestanda, helt andra egenskaper. En väst i polyetylenfibrer flyter på vattnet, en väst i Kevlar sjunker som en sten och sedan kan du aldrig mer använda den. Den här kan du simma med och sedan skjuta på den och den fungerar lika bra. Den är mycket lättare och smidigare och håller dubbelt så länge som en Kevlarväst, berättar Nemer Haddad.

Viktigt med rätt storlek

Många större företag tillämpar systemet med lånevästar, alltså att man köper in ett större antal i olika standardstorlekar som sedan ska användas av alla anställda. För en lekman låter inte detta speciellt konstigt, men Nemer Haddad skakar på huvudet.

– Problemet med lånevästar är att de sällan passar, så att de blir obekväma att ha på sig. Det viktigaste av allt är att den sitter komfortabelt annars blir det som att ha ett par skor i fel storlek. Man ska ju vilja ta på sig västen, annars blir den meningslös. Jag brukar rekommendera en något mindre väst. En storlek mindre för att den inte ska skava, vilket den lätt gör om man svettas till exempel. Om den är för stor blir den dessutom otymplig och osmidig. En skyddsväst ska sluta vid naveln och räcka upp till strax under halsgropen, då är den lagom stor, säger han.

En billig livförsäkring

En skyddsväst är relativt dyr, och kostar från strax över sjutusen kronor och uppåt. Skillnaden består i material och kvalitet och Nemer Haddad jämför det med skillnaden mellan en Mercedes och en Fiat. Båda kan ta dig från en plats till en annan, men komforten och köregenskaperna går knappast att jämföra. Faktiskt finns det en marknad även för begagnade västar, vilket kan löna sig om man bara ser till att vara noga med kontrollen.

– Det finns ett stort andrahandsvärde på västar, berättar Nemer Haddad. Det kan vara en bra affär, men man måste kontrollera tillverkningsåret på den. En Kevlarväst håller bara i fem år så om du köper en som är fyra år gammal, ja då har du bara ett år kvar.

Trots att Dyneema-västarna är extremt stryktåliga och faktiskt tål ett stort antal direktträffar utan att släppa igenom kulor rekommenderar Nemer Haddad ändå att man byter ut den om den tagit emot skott. Den som kommer in med kvitto och en kopia av polisutredningen får automatiskt sin väst utbytt helt gratis, en sorts garanti. En ännu bättre garanti är västen själv. Det kan vara en billig livförsäkring, och framförallt en livförsäkring du har nytta av redan i livstiden, till skillnad från den du tecknar hos försäkringsbolaget. När du är död spelar inte pengarna längre någon roll.

/wp-content/uploads/content/reportage/skottsakert/DSC_0026.JPG”Är er evigt tacksam”

På en piedestal i butiken står en begagnad skyddsväst med mässingsplakett under. Texten lyder ”Jag är er evigt tacksam”. Västens tyghölje är uppskuret och i polyetylenplattan syns ett tydligt märke. Spåret av en 7,65 millimeters pistolkula som för fyra år sedan träffade dörrvakten Laszlo Hobor rakt i bröstet när han under ett arbetspass klev ut ur entrén på Blue Moon Bar på Kungsgatan i Stockholm.

– Han stod i dörren den kvällen. Det var inte hans riktiga pass, utan han blev inkallad extra. När han kommer ut från entrén hör han en smäll, men förstår inte vad som händer. Han ser hur folk kastar sig ner på marken, och hur dunet hoppar ut ur hans jacka. Det är inte förrän då han förstår att han blivit träffad. Det var två småkillar som blivit nobbade i dörren, som körde förbi och lossade ett skott. Det var ett rent mirakel att kulan tog där den gjorde och att ingen annan blev träffad. Kulan stannade i plattan, och det är helt enastående. Då blir man både glad och stolt över produkten, säger Nemer Haddad och ler.

Den räddande västen upptar en central plats i butiken, och förmodligen ännu mera så i Laszlo Hobors liv. Den är ett bevis, inte bara på ett samhällsklimat som hårdnat, utan även på polyetylenfibrernas förmåga. Med en äldre väst är chansen stor att han varit död idag.  


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.