Fängslande förbud

Av Nilsson-Larancuent 2012-06-18

I fängelsets värld finns regler och förbud som inte alltid är logiska, men som likväl måste följas. Men ibland är inte dessa särskilt genomtänkta och blir då mest fåniga.

 

Full på likörpraliner

Säkerheten är viktig på alla anstalter, bland annat får intagna inte dricka sig fulla eftersom fylla alltför ofta leder till bråk och slagsmål – vilket i sig är en logisk regel. Vid anstalten Brinkeberg tog man fasta på detta en jul och förbjöd försäljning av likörpraliner i anstaltskiosken just med hänvisning till att de innehöll alkohol, detta trots att de hade sålts där tidigare och någon fylleincident hade aldrig inträffat. I efterhand hade någon räknat ut att det skulle behövas över hundra praliner innan man ens skulle börja känna av alkoholen, vilket skulle innebära magproblem för den intagne långt innan likören skulle ge någon effekt.

Tandtrådsförbud

Intagna på landets anstalter får inte inneha tandtråd, skälet sägs vara att det kan användas som ett strypvapen och till att gömma knark. Ska man ha ett strypvapen så skulle väl en elkabel eller ett skosnöre fungera bättre om man nu tvunget ska kväva någon (vilket Para§raf å det starkaste avråder ifrån). När det gäller att man kan gömma knark så är tanken att en intagen kan binda en liten påse knark i ena ändan av en lång bit tandtråd och sedan fästa andra ändan i en tand och därefter svälja knarkpåsen. På detta sätt skulle den kunna gömmas och finnas tillgänglig genom att man spyr upp den vid behov, ett förfaringssätt som använts i en och annan amerikansk film – frågan är om detta ens förekommer på svenska anstalter. Oavsett så skulle man kunna göra exakt samma sak med sytråd, något som är ganska lätt att sprätta loss från kläderna. Kanske Kriminalvården även skulle ta och förbjuda kläder?

Fjärrkontrollförbud

Förr i tiden, på 1980-talet, när fjärrkontroller till TV-apparater började komma, så förbjöds de intagna att inledningsvis inneha dessa. Det fanns nämligen beslutsfattare inom Kriminalvården som trodde att en fjärrkontroll kunde byggas om så att de kunde öppna anstalternas elektroniska dörrar, något som naturligtvis var helt absurt. Numera tillåts de intagna att inneha fjärrkontroller, vilket visar att Kriminalvården ibland tar sitt förnuft tillfånga och upphäver fåniga regler och förbud.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.