Tjänstemannaterrorn

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Återigen slår polisen in en dörr och rusar in i full krigsmundering hos fel familj. Och 65-åriga Gösta får meddelande om att han är gravid.

Att få ett brev levererat inom Sverige kan ta både tre och fyra dagar. Skickade nyligen ett där det tog åtta dagar innan det leverades i Småland. Nyheten här om dagen om att polisen slagit in fel dörr, är knappast någon nyhet längre. Fortsätter det så här så blir det med tiden en nyhet när polisen krossar rätt dörr.

Gösta fick vid 65-års ålder beskedet efter provtagning att han var gravid. Undrar vad den gravida kvinnan fick för besked? Att hon hade värden som en 65-åring och borde motionera mer kanske? Helt säkert fick hon nog inte besked om att hon var gravid.

En extra son

När mitt tredje barn var fött fick vi efter en tid ett besked om att vi hade fått en son. Men vårt barn var tveklöst en dotter och var definitivt inte något gränsfall. Funderade ett tag på att hålla igång den där ”sonen” i papperen för att se hur lång tid det skulle ta innan byråkratin insåg att något var fel. Men hennes kloka mamma sa ifrån:

– Tjänstemän i Sverige tillstår aldrig några fel, så risken är att vi aldrig kommer att få några papper på att vi har en dotter, sa hon.

Så istället ringde jag och framförde att det nog hade blivit något fel. Damen som svarade tittade i sina papper och kunde inte se något fel. Men efter ett tag upptäckte hon att det nog ändå blivit lite fel.

En del av det här är småsaker medan annat definitivt inte är någon liten skitsak. Man ska inte i en demokrati riskera att polisen krossar ens dörr och rusar in och viftar med automatvapen, om man är en hederlig medborgare.

Löneavdrag

Det börjar bli dags att ta sådana här händelser på allvar. Utdela varningar och döma personer för tjänstefel. Annars kommer det att fortsätta och bli allt värre. En statlig eller kommunal tjänsteman är inte fridlyst. Han eller hon har lön i form av våra skattepengar för att ta ansvar för sina arbetsuppgifter. Gör man inte det ska det bli konsekvenser.

En veckas löneavdrag första gången kunde vara lämpligt. Och nästa gång en månadslön. Då skulle det nog bli en skärpning. Vi måste kunna begära att vuxna människor beter sig som just vuxna ansvarskännande människor. Gör de inte det så finns det arbetslösa som är beredda att ta över deras jobb.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.