Verkligheten i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-11

Ofta hör man att det daltas med oss fångar. Men denna åsikt bygger oftast på att de som klagar inte vet hur livet i fängelse egentligen är. Jag kan berätta.

Bilden av att vistelsen i fängelse består av ett daltande som egentligen inte kan liknas ett straff är totalt felaktig! Först och främst så är det viktigt att man kommer ihåg att det är själva frihetsberövandet med de hårda begränsningar i levandet samt restriktiva regler som är själva straffet, och detta är ett hårt straff (som jag har förtjänat). Ens liv är styrt av andra människor och man är hela tiden begränsad i allt man gör. Även om omständigheterna kan skilja sig från anstalt till anstalt så ska jag berätta om den värld jag upplevt på anstalterna Kumla, Hall och Tidaholm under det senaste decenniet.

Sju kvadratmeters cell

Min cell är inte på något sätt lyxig. Den är drygt sju kvadratmeter liten, som en normal toalett. Utrustningsnivån kan skilja lite från anstalt till anstalt, men gemensamt är att det finns ett antal möbler som är fastskruvade i väggen: en bokhylla, en liten garderob, en säng, ett mindre skrivbord och ett handfat. Även en gammal tjockteve finns och en stol. Som ni förstår finns det inte mycket utrymme över. I denna cell sitter jag inlåst minst 12 timmar per dygn. Inlåsningen sker mellan 19:45 och 20:00 varje kväll, och upplåsning sker vid 08:00 nästa morgon. Detta är mitt liv sju dagar i veckan, 365 dagar om året.

Ringa med tillstånd

Under vardagarna finns sysselsättningsplikt vilket innebär att vi fångar måste delta i skolundervisning, arbete eller programverksamhet. Det finns alltså inga möjligheter att ligga på rummet dagarna i ända. På min nuvarande avdelning går man till sysselsättningen vid 08:30 och återkommer vid 12:00, äter lunch och börja jobba, studera eller dylikt igen vid 13:20. Tillbaka på avdelningen är man strax efter 16:00 och då har man fritid fram till inlåsningen, alltså i knappt fyra timmar. Under fritiden kan man ringa hem, men bara till de telefonnummer man har fått särskilt tillstånd att ringa.

Som ni förhoppningsvis nu förstår så innebär livet i fängelse inte någon lyx, utan det medför stora mentala påfrestningar och ett liv borta från nära och kära. Jag vill inte att det som skrivits ovan ska tolkas som gnäll, för det är absolut inte min mening, utan jag vill bara så sakligt som möjligt berätta om vardagen i ett svenskt fängelse.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.