Opium i fängelset

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-18

Jag fick ett brev häromdagen från en intagen på anstalten Halmstad och det visar hur konstigt det ibland kan bli i fängelse.

Anstalten Halmstad tillhör en lägre säkerhetsklass och de flesta av de intagna som sitter där är på väg att slussas ut i det fria. Den intagne som jag nu berättar om har gett skriftligt tillstånd för mig att skriva om händelsen. Han är lite som jag, ganska påläst om gällande regler och går på hårt med juridisk jargong ifall något är uppenbart grovt felaktigt.

Positivt urinprov

Den intagne, låt mig kalla honom för Tage, gick ut på en permission där han träffade sina nära och kära. När han kom tillbaka till anstalten så lämnade han ett urinprov, något som är obligatoriskt både före och efter en permission. Enligt rutinerna på anstalten Halmstad så ställdes urinprovet in i ett låsbart kylskåp för att sedan analyseras av nattpersonalen. Samma kväll kallades Tage upp till centralvakten och meddelas att hans urinprov var positivt för opiater. Den intagne protesterade högljutt men med sansat tonläge och krävde att få lämna ett nytt urinprov plus ett blodprov eftersom han visste att han var oskyldig. Efter en lång diskussion så gav personal med sig och lät honom lämna ett nytt urinprov, dock inget blodprov. Urinprovet skulle skickas till Rättsmedicinalverket (RMV) för en noggrannare analys.

Krävde återigen att få lämna blodprov

Morgonen därpå gick Tage ner till den ansvarige kriminalvårdsinspektören och krävde återigen att även få lämna ett blodprov eftersom det ger mycket säkrare svar. Något han nekades ännu en gång. Den intagne tog då kontakt med en av juristerna som arbetar för Kriminalvården och förklarade hur urinprovet hade hanterats (vanligtvis ska nämligen analysen ske direkt) och hur hans ärende rent allmänt hade hanterats.

Mindre än 10 minuter efter att Tage avslutat samtalet så kom en stressad kriminalvårdsinspektör ner till hans avdelning. Det framkom att regionsjuristen hade ringt till kvinspen och undrat vad som hände. Nu ombads den intagne ”att snälla, starta inte ett världskrig nu”. ”Nejdå, bara ett lokalt krig” svarade Tage skämtsamt.

En logisk förklaring

En vecka senare kom svaret från RMV och det visade sig då att även deras analys visade positivt på opiater, men den uppmätta halten var konstigt nog extremt låg. Nu hölls ett förhör med Tage där man gick igenom allt han hade ätit och druckit. Även en representant från RMV var med via telefon, han frågade vilken del av frukostbullarna den intagne brukar äta varpå Tage svarade överdelen, och där fanns svaret. Killen från RMV förklarade att de vallmofrön som används i storproduktion av vissa bakverk ger utslag för just opiater.

Tage pustade ut när kvinspen sa att allt var utrett och att ärendet inte skulle leda till någon vidare åtgärd.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.