Hur var det här då?

Av Dick Sundevall 2012-07-23

När poliser gör tabbar av olika slag, brukar någon polischef framträda och säga att polisens arbete ibland är väldigt komplicerat. Ja, det kanske ligger något i det – ibland.

Polismannen som på bilden kollar isbjörnens legitimation har nog en lite komplicerad uppgift. Är det verkligen isbjörnens legitimation eller visar han eller hon någon annans leg?

/wp-content/uploads/content/bilden/hur-var-det-har-da/TellSchell4.jpgVad det handlar om är att Greenpeace protesterar mot att olje- och bensinbolaget Shell avser att börja borra efter olja på Arktis. I och med att isen nu snabbt smälter på grund av klimatförändringen har en del företag sett chansen att komma åt naturtillgångar som inte tidigare varit tillgängliga.

Greenpeaceaktivister

Av alla olika miljöorganisationer så tycks just Greenpeace vara den som etablissemanget, i dess olika former, retar upp sig mest på. Varför? Sannolikt för att Greenpeace inte är uppbyggt som andra organisationer, utan mer som ett företag. Som vanlig medlem sitter du inte av en massa möten utan är mer av en stödmedlem, som stödjer aktivisterna som agerar. Aktivisterna kan därmed ta snabba
beslut och agera. Och de agerar spektakulärt så att deras budskap får medieuppmärksamhet. Kort sagt, de agerar smart.

Vad dolde sig då bakom den isbjörn som legitimerade sig? /wp-content/uploads/content/bilden/hur-var-det-har-da/TellSchellAnsikte.jpgDet är svårt att säga. Men en av ”isbjörnarna” var den unga kvinnan på bilden till höger. Hon har i efterhand framträtt och berättat om att hon var med i den här aktionen.

Det är bara att konstatera att aktionen lyckades. De fick medieuppmärksamhet, bland annat här på Para§raf – och fick därmed ut sitt budskap.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.