Husdjur i fängelse del 2

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-22

I förra veckan skrev jag om änderna här på Tidaholmsanstalten, men har sedan dess upplysts om att det jag skrev inte stämde riktigt.

När jag skrev att änderna här på Tidaholm inte la ägg inne på anstaltsområdet så var det visst inte riktigt sant. Numera har jag fått reda på att andparet som årligen återkommer även lägger ägg på lite olika ställen och varje år hjälper både intagna och personal till med att lokalisera nästet så att personal sedan kan lotsa ut familjen till närmaste vattendrag.

Bars ut i en låda

Det finns olika sätt som mamma and och henne barn hjälps ut. Ett år då det var 12 små ungar så valde personal att fånga in alla och bära ut dem i en låda. Några intagna hjälpte också till. Men mamma and trodde först att någon var ute efter att skada hennes småttingar och hon försökte försvara dem genom att försöka bita både personal och intagna. Till slut fick man ändå iväg både ungarna och mamman till vattendraget utanför anstalten.

Släpptes ut genom stora porten

Det är dock inte alltid det går så vilt till. Oftast så lotsas mamma and med barn ut genom den stora anstaltsporten. Så sent som för några dagar sedan iakttogs två små andungar tillsammans med sin mamma vaggandes runt strax utanför centralvakten (det ställe därifrån nästan hela anstalten styrs). Ett par ur personal gick då ut och guidade de tre till friheten.

Byggde en liten bassäng

En gång när ungarna och mamman inte kunde vägledas ut från anstalten direkt så byggde de intagna en liten provisorisk damm som änderna skulle kunna simma runt i. Men kanten blev lite hög. Mamma hand kunde ta sig in i dammen, men inte de små ungarna. Därför byggdes även en liten landgång och inom kort hade hela familjen tillgång till ett provisoriskt vattendrag.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.