Familjen som kräver mord

Av Nilsson-Larancuent 2012-08-17

I ett av USA:s tyngsta fängelser – där våldtäkter, slagsmål och knivhuggningar förekommer dagligen – bildades La Nuestra Familia. Mord, prostitution, kokain, heroin och marijuana är alla inkomstskällor för gänget. Inträdesprovet är att mörda någon.

Under 1950- och 60-talen förtrycktes och utnyttjades många unga mexikansk-amerikanska fångar av sina egna landsmän i det kaliforniska säkerhetsfängelset Soledad – våldtäkter och knivhuggningar hade blivit vardagsmat. Den mexikanska maffian, La Eme, hade en gång i tiden bildats för att ge skydd åt dem med latinamerikansk härkomst. Men inom de egna leden ansågs de unga männen från landsbygden i norra Kalifornien vara lägre stående, merparten av La Emes medlemmar kom nämligen från storstäder som Los Angeles. För att skydda sig skapade fem unga män från landsbygdsområdena 1965 en egen organisation: La Familia – ”Familjen”.

/wp-content/uploads/content/utblick/familjen-som-kraver-mord/MarkeVapen.jpg

Fullskaligt krig

Bildandet av La Familia ledde till fiendskap med den mexikanska maffian, så fort möjligheten gavs så skapades bråk mellan de två gängen. Men det var ett fängelsegräl över ett par skor som slutligen ledde till ett fullskaligt krig. Det var i september 1968 som en medlem från den mexikanska maffian hamnade i konflikt med en från La Familia över äganderätten till ett par skor. La Familia-medlemmen skadades allvarligt, och attackerades ännu en gång senare under dagen av flera från den mexikanska maffian. Denna kränkning kunde naturligtvis inte tillåtas gå ostraffad, så nästa dag samlade La Familia sina trupper och precis innan inlåsningen angrep man sin fiende. Sju fångar skadades och en från mexikanska maffian miste livet. Det här blev upptakten till det gängkrig som har varat längre än något annat i Kaliforniens historia. De två grupperingarna förlorar än idag årligen många medlemmar i de sammandrabbningar som sker både innanför och utanför murarna.

/wp-content/uploads/content/utblick/familjen-som-kraver-mord/Efterlysning.jpgMen redan 1971 hade samtliga av de grundande medlemmarna antingen brutit med gänget eller mist sina liv. Nya lede tog vid och gänget bytte namn till La Nuestra Familia – ”Vår familj”.

Till vänster, polisens efterlysning och utlovade belöning för några av ledarna.

Robert Rios Sosa och Robert Joseph Gonzales tog nu över och betitlade sig som general respektive förste löjtnant. Logotypen med en sombrero och en machete introducerades samtidigt som en militärisk struktur infördes. Reglerna för gänget stramades upp och nedtecknades. Nu skulle alla familjemedlemmar tvingas prioritera La Nuestra Familia före allt annat i deras liv.

Har egen konstitution

Olikt många andra kriminella organisationer så har La Nuestra Familia alla regler tydligt sammanställda. De över 40 000 medlemmarna måste följa ett drygt tiosidigt dokument som reglerar hela organisationen. Precis som vilket förening som helst finns en tydlig hierarkisk ordning och bestämmelser som styr allt från vem som kan bli medlem (endast de med ett latinamerikanskt ursprung), till hur uteslutning eller bestraffning av medlemmar ska gå till. Om man bara läser ”syftet med organisationen” så skulle man tro att det var en helt vanlig förening som jobbade inom lagens ramar: ”Den primära målsättningen med denna organisation är att förbättra livet för sina medlemmar.”

Två viktiga aspekter som dock inte framgår av det skrivna regelverket är de ytterligare kraven på medlemskap. Alla måste genomgå en prövoperiod på minst två år innan man kan antas som fullvärdig medlem. Detta är en längre tid än vad andra kriminella organisationer tillämpar, vilket också gör att de som tillhör La Nuestra Familia ofta anses som tyngre även av många andra kriminella.

/wp-content/uploads/content/utblick/familjen-som-kraver-mord/VagmarkePistol.jpeg

Så här långt har det gått på vissa platser i Mexico: Vägmärken som varnar för beväpnade personer

Inte heller det slutliga inträdesprovet finns i skrift. De använder nämligen samma som många andra fängelsegäng – tillträde kräver att man tar livet av någon. Som elddop innan en ny medlem accepteras så väljs en person ut som denne ska mörda, det kan vara allt från en polis till en främling. Även om detta är en initieringsrit som bevisar lojalitet så har det primära syftet med tiden blivit att göra det omöjligt för polisen att infiltrera gänget – för inte ens i brottsprovokationens hemland USA så är mord tillåtet för att skaffa bevisning.

Operation Svarta änkan

Även om medlemmarna i La Nuestra Familia och deras undergrupp Nuestra Raza (”vår ras”) vanligen kallade för Nortenos, med jämna mellanrum dömdes för grova brott så flöt affärerna på. Och eftersom en stor del av deras inkomster kommer från drogdistribution i fängelse så är det en förutsättning att några sitter inne. Men deras militäriska struktur, tydliga regelverk och i övrigt välfungerande organisation drog till sig intresset från den federala ordningsmakten.

Ett flertal federala polismyndigheter arbetade i slutet av 1990-talet med vad som döptes till operation svarta änkan.

/wp-content/uploads/content/utblick/familjen-som-kraver-mord/BesalagJattestort.jpg

Ett av de större beslagen och gripandena

Under flera års tid samlades bevis och vid flera tillfällen försökte man även infiltrera organisationen, men till följd av kravet på att man måste mörda för medlemskap så lyckades polisen aldrig. I ett uttalande framhölls att man ansåg La Nuestra Familia var skyldig till över 600 mord under de senaste trettio åren. Dock insåg polisen att majoriteten av dessa skulle förbli olösta. Men det hindrade inte att man vid operationens slut lyckades åtala över 20 medlemmar enligt RICO-lagen, som innebär att systematisk grov organiserad brottslighet ger högre straff – alltså samma lag som en gång i tiden fick maffian på fall.

Fem av gängets ledare hamnade i samma säkerhetsfängelse vilket ökade gängvåldet till en sådan grad, att dåvarande kaliforniska guvernören Arnold Schwarzenegger uttalade sig om att de bör förflyttas till skilda anstalter.

Men trots framgångarna för den federala polisen så fortsatte La Nuestra Familia att växa vilket fick de amerikanska myndigheterna att lägga om sin taktik.

/wp-content/uploads/content/utblick/familjen-som-kraver-mord/PolisbilBrand.jpg

Operation Knockout

Under några få månader i slutet av 2000-talet punktmarkerades La Nuestra Familia av polisen i vad som kallades för operation knockout. Resurserna lades på att söndra det regerande ledarskapet. De få månader som operationen varade ledde till att 37 gängmedlemmar greps. Knappt 20 kg kokain, drygt 6 kg marijuana och flera dussintals vapen beslagtogs. Polisen visade att man genom korta intensiva aktioner kan få även de mest välorganiserade gängen ur balans.

Men oavsett hur många operationer som lokala och federala poliser genomför så kommer La Nuestra Familia sannolikt att fortsätta sin verksamhet. Det kommer alltid att finnas unga latinamerikaner som känner ett utanförskap från samhället och som söker sig till den gemenskap som deras landsmän erbjuder. La Nuestra Familia ger ungdomarna möjlighet att tillhöra något större. Möjlighet att få den respekt de kräver. Möjlighet att klättra i organisationen. Och möjlighet att tjäna bra med pengar. Så länge inte samhället kan erbjuda något likvärdigt kommer La Nuestra Familia att växa sig allt starkare.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.