Färgstarka förfalskningar

Av Petter Inedahl 2012-07-25

Tre killar från Beijings förorter trodde sig ha kommit på det perfekta sättet att tjäna pengar för en tid sedan när de började tillverka förfalskad målarfärg. Målarfärg är dyrt i Kina, och när dessa herrar dök upp på den ena marknaden efter den andra med importerad märkesfärg för en bråkdel av det vanliga priset, 20 yuan istället för 170, blev åtgången strykande. 

Genom att ta vara på tomma färgburkar från populära märken som Nippon och Dulux kunde man sälja ända upp till 300 burkar om dagen, och trion rapporteras ha tillverkat och sålt tiotusentals sådana burkar till hugade spekulanter.

Efter att ha storsålt under ett par dagar på en av Beijings många marknader flyttade man sedan till nästa och nästa igen så att kunderna inte kunde spåra upp dem för att berätta vad de tyckte om den så kallade målarfärgen.

Problemet var nämligen att de inte använde riktiga pigment eller komponenter överhuvudtaget i sin ”färg”, utan enbart lösningsmedel och i stort sett vad som helst som gav färgen ett gult, rött, grönt eller annat utseende.

Rann bort

Den som öppnade locket på en sådan färgburk fann ett innehåll som både såg ut och luktade precis som riktig målarfärg ända tills det var dags att använda den. Det var då problemen började. Några av färgerna rann helt enkelt av lika snabbt som de målades på, medan andra klumpade sig eller blev flammiga. De få som verkligen fastnade blektes bort av solen, ofta redan efter ett par dagar. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde polisen vid en nattlig räd beslagta över 2 000 färgburkar i den hemliga fabriken, och de tre färgförfalskarna kan se fram mot hårda straff rapporterar kinesiska myndigheter.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.