Överkänsliga vakter

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-27

En del fängelsevakter är mindre lämpade för yrket än andra. Något som ibland blir helt uppenbart.

I anstalt förekommer att vi intagna blir arga, något som får ses som naturligt.

Ingen kan gå och vara lugn under ett långt straff, det skulle vara onaturligt kanske till och med sjukligt.

Ibland blir man helt enkelt förbannad eller irriterad. Frågan är då vad jag som fånge får säga till en vakt utan att behöva riskera isoleringscell.

Var gränsen går kan väl diskuteras, men en intagen som jag känner personligen blev isolerad för att ha kallat en vakt för ”tårtan”.

Tryckte på larmet

På anstalten Borås fick fångarna ibland köpa en tårta för att exempelvis fira en födelsedag eller liknande, men en dag bestämde en vakt att det inte längre skulle få ske. En intagen tyckte det var småaktigt, så nästa gång han träffade på vakten ifråga så sa han: ”Tjena tårtan”. Vakten vände sig om och frågade: ”Vad sa du?”. Den intagne svarade: ”Ditt nya namn är tårtan.”

Nu började vakten bli irriterad och sa: ”Säger du det en gång till så trycker jag på larmet.” Svaret han fick var naturligtvis: ”Tårtan, tårtan, tårtan.” Det var inte på något sätt en hotfull situation, men ändå så valde vakten att trycka på larmet, vilket medförde att den intagne tvingades till en isoleringscell.

Jag har full förståelse att regelrätta dödshot och liknande inte ska accepteras, men kom igen, en intagen som vid något enstaka tillfälle kallar en vakt för ”tårtan” ska inte behöva riskera att isoleras. Är man så överkänslig så bör ett annat jobb sökas.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.