Att överleva i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-28

Hamnar du någonsin i en säkerhetsanstalt så finns det några regler som du måste följa för att överleva.

Inom alla sociala grupper finns det interna regler som måste efterlevas. På exempelvis en arbetsplats eller i skolan finns en inarbetad kultur där gruppen har slutit en tyst överenskommelse om att vissa regler och normer ska gälla. Det kan vara allt från vilken plats man sitter på i fikarummet till den interna hierarkiska ordningen inom gruppen. Fängelsevärlden är inte annorlunda.

Sköta sig själv

När jag för först gången kom till en avdelning så berättade en av fångarna för mig hur livet i anstalt fungerar. Han förklarade några enkla regler och sa att om jag följde dessa så skulle mitt straff flyta på smidigt, men bröt jag mot dem så kunde konsekvenserna bli allvarliga.

1. Sköt dig själv och lägg dig inte i sådant som du inte har med att göra. Nyfikenhet är inget som övriga fångar ser med blida ögon på.

2. Gola aldrig. Att sköta sig själv innebär även att man aldrig får berätta för personal eller någon annan intagen som inte har med saken att göra, vad man kanske råkar ha sett. Att skapa problem för någon annan genom angiveri kan resultera i det slutgiltiga straffet.

3. Undvik för mycket umgänge med vakterna eftersom man bland annat riskerar att misstänkas för angiveri.

4. Om någon form av kollektiv aktion genomförs, till exempel en strejk, så måste man delta. Det går inte att skilja sig från gruppen, lojalitet är något som förväntas i vissa situationer.

5. Var respektfull mot alla så får du respekt tillbaka.

6. Stå upp för dig själv om någon försöker trycka ner dig. Om man låter andra sätta sig på en så hamnar man snart längst ner i hierarkin och kommer då att behandlas därefter.

En del av er som läser detta kanske tycker det jag har beskrivit verkar hårt, men kåkreglerna fyller en viktig funktion oavsett om man tycker de är bra eller inte. Genom att alla är införstådda med hur det fungerar inom gruppen av fångar så flyter vardagen oftast på utan några problem. En tydlig struktur, speciellt när man bor så tätt inpå varandra, behåller alltså lugnet.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.