Black Power

Av Dick Sundevall 2012-07-28

Det är 1968 och OS i Mexico City. Plötsligt händer något vid en prisutdelning. USA:s guld- och bronsmedaljörer på 200 meter sträcker upp varsin behandskad svart näve i luften när USA:s nationalsång spelas.

Deras tydliga gest blev såväl OS- som tv-historia. Den knutna behandskade handen var en symbol för Black Power. Och associerades ofta med Black Panther som var USA:s mest militanta antirasistiska organsiation. Så de knutna nävarna var milt uttryckt kontroversiella.

IOK:s dåvarande ordförande Avery Brundage blev bindgalen och krävde att de två, Tommie Smith och John Carlos, skulle skickas hem direkt. Men i det amerikanska laget fanns det gott om svarta världsstjärnor som sympatiserade med vad Smith och Carlos hade gjort, så amerikanarna vägrade. Då hotade IOK:s ledning att utesluta USA från spelen och därmed fick man ge med sig och skicka hem Smith och Carlos.

Wow!

Själv satt jag och såg det här på en gammal svartvit tv-burk, och skrek rakt ut:

– Wow! Vilken grej! Vilken markering!

I SVT öste kommentatorn sin galla över vad han såg. Jag har glömt vad han hette. Därtill är det preskriberat och han slutade ganska snabbt som sportkommentator. Själv satt jag framför tv:n och försökte förstå varför Tommie Smith hade handsken på sin högra uppsträckta näve medan John Carlos hade den på sin vänstra hand. Många år senare fick jag reda på att de hade glömt ett par handskar på spelarhotellet och därför fick det bli så här.

De närmaste åren blev hårda för Tommie Smith och John Carlos hemma i USA. De fick ta mycket skit för vad de gjort. Men med tiden blev de legender och står nu staty utanför universitet de gick i. Statyn är gjord med bilden ovan som utgångspunkt. De står där med sina knutna handskbeklädda nävar sträckta i luften.

Tänk så många som sagt, att en dag när jag har en position då ska jag minsann … De här två killarna gjorde det andra bara har sagt att de ska göra. Sannolikt kostade det dem några miljoner i uteblivna sponsorintäkter på kort sikt, men i längden var det Tommie Smith och John Carlos som var vinnarna.

I det OS som nu pågår har SVT en rasistisk tenniskommentator. Han kommer aldrig att bli någon vinnare.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.