Grand var inte billigast!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Oj vad förvånade vi blir när det nu blivit klarlagt att Grand hotell inte var det billigaste alternativet för Tillväxtverkets ohämmade festligheter.

Att Grand hotell är bland det dyraste man kan välja i Sverige för att bo eller äta på, vet varje normalbegåvad svensk. Nu har även Tillväxtverkets högsta chef, Christina Lugnet, fattat det. Problemet är väl bara att ingen trodde henne när hon för några dagar sedan påstod att det var det billigaste alternativet. Det här med att bränna närmare en miljon på Grand hotell var ju ingen engångsföreteelse, utan tvärtom i nivå vad man i övrigt haft för sig på det där verket.

Sluta tramsa

Ansvarig minister för ett eventuellt avsättande av Christina Lugnet, och varför inte hela styrelsen, är näringsminister Annie Lööf. Hon har sagt att det som hänt inte är acceptabelt. Nej, det kan man konstatera, men vad händer? Tänker Lööf sätta ner foten och avskeda någon?

Till saken hör att det här i högsta grad berör en annan fråga: Kvinnor i styrelser och ledningsgrupper. Gång på gång förs kravet fram på fler kvinnor i styrelser och ledningar. Och i Tillväxtverket är kvinnorna i klar majoritet i såväl styrelsen som ledningsgruppen. Fyra av de sex i styrelsen är kvinnor, däribland styrelseordföranden. I ledningsgruppen sitter elva personer. Tre män och åtta kvinnor, däribland generaldirektören.

För de som vill ha kvar gubbväldet blir alltså det här ett starkt argument, för att inte släppa in fler kvinnor:

– Se själva hur det gick i Tillväxtverket!

Kvalificerade kvinnor kommer därmed sannolikt att få betala priset för vad man haft för sig på Tillväxtverket. Dags för näringsministern och regeringen att agera alltså. Att avsätta hela styrelsen och generaldirektören, vore en rimlig och vettig åtgärd.

Om man sedan tillsätter en ny generaldirektör som klargör att samtliga i ledningsgruppen får söka sina tjänster på nytt, så kanske man börjar fatta vad det handlar om. Samtidigt skulle det sända en klar och tydlig signal till alla andra statliga verk om hur skattepengar absolut inte ska användas.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.