Ett kyligt straff

Av Ricard A R Nilsson 2012-08-03

Fick ett vykort från en intagen som jag satt tillsammans med under vargavintern 2010. Just denna medfånge straffades extra hårt av all snö och kyla.

En av de strängaste vintrarna på många år förvandlade stora delar av Sverige till arktisk terräng. Hur kallt det blev berodde på var i landet man befann sig. Medan palmerna vajade nere i den Skånska myllan (för i Skåne är det ju alltid tropiskt väder) så lades den kungliga huvudstaden och övriga landet i ett täcke av vit snö.

Snörekord

I november 2010 uppmätte en liten by som heter Tidaholm 79 cm snö, ett rekord för den aktuella månaden om man ska tro på SMHI. Mest känd är väl denna ort annars för fängelset som bär dess namn.

Vintern 2010 var hursomhelst riktigt kylslagen. Personligen så lider jag inte så mycket av det kalla vädret eftersom jag är född och uppvuxen i Sverige. När den första snön faller så påminner den mig snarare om en barndom fylld av glädje, skratt och lekar i det ljusa vinterlandskapet. Men alla känner inte likadant. Många intagna, speciellt de från varmare länder, känner av straffet tiofalt när temperaturen kryper ner under nollstrecket.

Sov med kläderna på

En kille från Franska Guyana hade aldrig tidigare känt av en så bitande köld som i Sverige. Han låg alltid nerbäddad i sängen med kläderna på, dag som natt – bortsett från när han var på arbetet förstås, då pälsade han på sig så mycket det bara gick. Dessutom sov han så fort tillfälle gavs – en björn som hade gått i ide. Han såg helt bedrövad ut varje gång han tvingades lämna sänghalmen. Något jag brukade skämta med honom om.

Ifall ni inte har räknat ut det än så var killen jag fick vykortet från samma person som jag nyss berättade om. Han har för länge sedan muckat, men varje gång jag får ett vykort i mitt postfack från honom så rycker det lite i mina smilband åt hans ogillande av den svenska vintern.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.