Polisen tittar åt fel håll

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Norsk polis har fått förödande kritik från en kommission. De gjorde i princip ingenting som de skulle ha gjort när Breivik gick igång. Varför?

Efter bomben i Oslo upprättade polisen inte vägspärrar, gick inte ut med rikslarm, rekvirerade inte helikopter, bad varken om granndistriktens hjälp eller uppmanade dem att ha beredskap. De aktiverade inte heller sin befintliga handlingsplan för terrorbrott.

Ett vittne gav snabbt polisen ett signalement på Breivik. Vilken bil han åkte i och vilket registreringsnummer den hade. En lapp med de uppgifterna blev liggande hos polisen. Hade man gått ut med det kunde han ha stoppats på ett antal ställen. Sedan satte polisen kurs mot fel ö … Ja, det låter som en dålig norgehistoria men det är faktiskt sant.

Leif GW Persson har tittat på rapporten och tror inte att svensk polis hade agerat så värst anorlunda. Han tror inte heller att de har dragit några slutsatser från den norska polisens misslyckande.

Nej, sannolikt fortsätter de att bete sig inkompetent – och titta åt fel håll då de koncentrerar alla krafter på muslimer. Att vi i Norge som på andra ställen i världen får rapporter om allt fler terrordåd från grupper eller enskilda högerextremister, tycks inte ha sjunkit in.

Många av de vi har i Sverige är beväpnade, med eller utan vapenlicenser. Frågan är inte om, utan när, det ska behöva hända som får svensk polis att börjar titta åt rätt håll.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.