Fallet Thomas Quick

Av Nilsson-Larancuent 2012-08-14

Nilsson[&]Laracuent är helt eniga med GW Persson, som i förordet skriver "fenomenal läsning"

Förordet, skrivet av Leif GW Persson, avslutas med lovorden ”det är fullkomligt fenomenal läsning” – och vi kan bara hålla med. Hannes Råstams första bok, och tyvärr även sista, är inget annat än ett journalistiskt mästerverk. Dessutom har den en dramaturgisk uppbyggnad som hade passat lika bra som kriminalroman. Devisen verkligheten överträffar dikten har sällan passat bättre.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall. En ensam man vars längtan efter tillhörighet och sökande efter en identitet – även om denna identitet var den av en seriemördare – gjorde honom till det perfekta offret för en utredningsgrupp som såg sin chans att främja sina egna karriärer. I ”team Quick”, som den kritiske vittnespsykologen Astrid Holgersson kallade dem, fanns samma kärna av åklagare, utredare och läkare. De strävade alla efter samma mål, nämligen att få Quick dömd och de stödde varandra för att uppnå sitt syfte. Detta oavsett hur mycket bevisning som än hittades som motsade deras tes. När dessutom den misstänktes advokater går i samma ledband samtidigt som de flesta journalisterna endast var intresserade av att sälja extra lösnummer, ja, då hände det som bara inte fick hända.

Hade det inte varit så tragiskt hade boken varit en underhållande satir över svenskt polisarbete när det är som sämst. Erkännande av mord där de påstådda offren hittas vid liv mitt under pågående förundersökning, mord som sägs ha skett när den dömde gärningsmannen bevisligen har varit på konfirmationsläger och förhörsledare som – gång på gång – är tvungna att förklara för den misstänkte exakt hur han har begått mordet för att det ska stämma överens med de fynd som har gjorts. Ja, listan på tragikomiska händelser kan göras lång. Hannes Råstam bemöter stundom alla absurditeter med en rå och sarkastisk ton, vilket får läsaren att dra på smilbanden.

Till alla er som tror att Sverige är världens bästa rättsstat. Till alla er som tror att det i Sverige inte finns några oskyldigt dömda. Till alla er som tror att åklagare alltid är opartiska och arbetar för rättvisan. Till alla er som tror att advokater alltid arbetar för sin klients bästa. Ni bör alla läsa denna bok för att få en glimt av verkligheten.

Författare: Hannes Råstam (researcher Jenny Küttim)
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.