Åtta mord eller inget?

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Thomas Quick har erkänt ett 30-tal mord. Han är åtalad och dömd för åtta. Nu frias han vartefter. Men måste det handla om alla mord eller inga alls?

När jag en gång i tiden tog ställning för att Thomas Quick rimligen var en seriemördare så berodde det dels på att jag läste alla domar mot honom och tänkte att, han är ju inte bara dömd på sin egen bekännelse. Och dels på att han hade erkänt ett 30-tal mord men ”bara” åtalats för åtta, eftersom man för övriga bara hade hans bekännelse att gå på och ingen stödbevisning.

En B-film

Hela tiden har det dock funnits en lite hake. Alltihop är som en amerikansk B-film. Något som kändes så fjärran från svensk verklighet. Att därtill Leif GW Persson och några andra var så säkra på att Quick inte hade mördat någon, påverkade naturligtvis också. Framförallt påverkades jag av att jag är säker på att det sitter ett antal personer i svenska fängelser som är oskyldiga. Och att de kan räknas i tiotal. Kort sagt, min tilltro till den svenska rättsapparaten har genom åren blivit allt sämre.

När så Hannes Råstams program kom så blev jag som så många andra övertygad om att det här var en av Sveriges största rättsskandaler och att Quick inte hade mördat någon.

Men återigen…

Men nu tvekar jag igen. Lutar åt att Quick inte har mördat åtta personer men är inte alls övertygad.

Vad som är slående är att de som är övertygade om det ena eller det andra, nästan alltid pekar på en eller två faktorer. Något som rör ett eller två av de åtta morden. Och med det som utgångspunkt anser de att Quick är en seriemördare, eller är helt oskyldig till de åtta morden.

Kan det möjligen vara så att han är skyldig till något eller några av dem? 

Att han är en våldsam person råder det ju ingen tvekan om. Det har han bevisat genom sina tidigare ageranden. Att han har sexualsadistiska fantasier vet vi likaså. Och att han går igång på förpubertala pojkar. Det gör honom dock inte till en mördare – men kanske till en möjlig mördare?

Jag kommer inte att ge mig på att gå igenom de 40-50.000 sidorna förundersökningar, spaningsmaterial och journaler etc. Har fullt upp med två böcker som ska bli klara. Men jag kommer den närmaste tiden att granska resningsprocessen. Bara för Johan-fallet innebär det att lusläsa drygt 200 sidor. Så får vi se var jag landar.

Om man så vill kan man utifrån det här kalla mig velig eller till och med vindflöjel. Men dels är jag då i gott sällskap med några miljoner andra och dels kan det väl vara ett uttryck för att vara öppen för att ta in olika synpunkter och tänkbara scenarier?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.