Mannen från förorten

Av Ricard A R Nilsson 2012-08-18

Reaktionerna när man berättar för någon utomstående att man sitter inne kan vara allt från aggression till medlidande, men ibland blir responsen rena komiken.

Jag satt och drack en kopp kaffe under lunchrasten häromdagen när en av mina medintagna kom från vaktkuren efter att ha avslutat ett tjänstesamtal med banken. Han hade ett problem med en utbetalning av ett arv som han försökte lösa. I alla fall så berättade han för mig att mannen som jobbade i kundservicen inledningsvis pratade fin svenska även om det var uppenbart att det var någon med utländskt ursprung eftersom han bröt lite. Men ändå försökte banktjänstemannen att tala med ett förfinat, välvårdat språk och det lät bra. Men sen hände något besynnerligt.

Fick sympati

Efter att ha berättat om sitt problem så tillfrågades den intagne varför han inte bara kunde komma in på banken för att lösa det. Det framkom då att han satt i fängelse. Genast blev det en skiftning i banktjänstemannens attityd.

Nu tror säkert de flesta av er att det var en negativ och avståndstagande förändring, men det var precis tvärtom. Helt plötsligt var det vårdade språket som bortblåst.

– Shit mannen, va tråkigt. Var sitter du någonstans? undrade banktjänstemannen.

– På Tidaholm, frågade den intagne förvånat.

– Då har du det ändå okej, det är inte den värsta kåken, eller hur?

– Det är okej, men det är mycket problem här också. Kan du lösa mitt problem?

– Fan mannen, jag ska vara ärlig. Jag har aldrig haft ett sånt komplicerat ärende förr. Måste snacka med min chef liksom. Om du chillar lite så ska jag kolla läget.

Den intagne väntade och småskrattade för sig själv åt förändringen i attityden.

– Är du kvar? undrade banktjänstemannen när han återkom.

– Visst, jag är här.

– Ledsen mannen, det verkar helt kört. Min chef sa att du var tvungen att komma in, han liksom sket i att du satt inne.

– Okej, men tack för att du försökte i alla fall.

– Det är lugnt, ha det så bra det går.

Även om min medintagne inte lyckades få hjälp så var det en av få gånger som ett erkännande om att man sitter i fängelse gav extra hänsyn istället för tvärtom.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.