Hatet på nätet

Av Ricard A R Nilsson 2012-08-25

Med jämna mellanrum går någon av mina vänner in på de olika Internetforum där det skrivs om mig, och jag förvånas aldrig över vilka fega personer som gör sina röster hörda.

Det mesta som publiceras om mig på Internet får jag reda på eftersom mina vänner skriver ut och postar mig allt material. Ofta tänker jag på vilka ryggradslösa personer det är som spyr galla över mig bakom nätets anonymitet. Förmodligen känner de flesta inte ens mig, vilket gör det än mer bisarrt.

Personangrepp och dödshot

Nu vet jag att samma sak händer miljontals människor dagligen. Såväl kända som okända människor blir uthängda, baktalade och kränkta på internet. Vad som är gemensamt är att nästan alla som skriver illvilliga kommentarer gör det i feghetens tecken, bakom något påhittat namn. Personangreppen haglar och en inte oansenlig mängd regelrätt dödshot förkommer också.

När jag senast läste några inlägg om mig så kom jag att tänka på ett gott råd jag fick från en medfånge i början av mitt straff. Han sa att härinne i fängelsets värld blir det lätt en höna av en fjäder och ett sätt att undvika detta är att aldrig säga något om en annan person som man inte är villig att säga honom i ansiktet.

Jag försöker leva efter denna devis så mycket som möjligt. Är jag arg på någon ser jag till så att orsaken till min irritation vet om det, istället för att gå och snacka skit om honom till andra. Genom att man väljer sina ord och respekterar andra så pass mycket att man inte snackar skit bakom deras rygg så blir tillvaron betydligt lugnare. Tänk bara om alla hatarna på internet hade varit lika rakryggade.

 

Vi får med ojämna mellanrum hatiska kommentarer mot Ricard även till Para§raf. Om det någon gång händer att någon av dessa skulle uppvisa ett uns av intelligens, så lovar jag att publicera den kommentaren. Men idiotiska hatkommentarer publicerar vi inte. Dessa tar jag bort. Det finns andra sajter för sånt slask.

Dick Sundevall
Chefredaktör

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.