Vakt dödshotade fånge

Av Ricard A R Nilsson 2012-09-08

När man sitter i en trängd situation, som i fängelset, ser man ibland hotfulla skuggor i varje hörn och det känns stundom som om någon eller några intrigerar emot en – och ibland är det faktiskt så.

Satt och läste en artikel i DN om en ”spökraket” som för drygt 30 år sedan, enligt ögonvittnen och en tidigare hemligstämplad rapport från Försvarsmakten, landade i sjön Nammajaure i Muddus nationalpark öster om Jokkmokk. Nu försöker organisationen UFO-Sverige ta reda på vad, om något, som landade och sjönk ner i bottenleran. Allt detta övernaturliga som till och med en seriös tidning som DN ägnade nästan en helsida åt, fick mig att tänka på alla konspirationsteorier som finns innanför murarna.

Har ett ont uppsåt

När ens värld till största del består av några få kvadratmeter bakom en grådaskig mur omgärdad av hotfulla elstängsel blir små saker lätt stora, något jag tidigare har skrivit en del om. Vissa intagna blir smått konspiratoriska i sitt sökande efter någon att skylla på när de inte får som de vill. Jag måste erkänna att under de första åren av mitt straff var jag precis likadan. Ofta kände jag att vakterna bara var där för att jävlas, det var ett sätt för mig att hantera att för första gången i mitt liv bli inlåst och fråntagen nästan alla rättigheter. Att samtliga anställda inom Kriminalvården på systematisk basis vill skapa problem för oss intagna är naturligtvis inte sant, men ibland finns det enstaka män eller kvinnor i personalen som har ett ont uppsåt.

Vakt hotade fånge till livet

För många år sedan när jag satt på en annan anstalt än där jag är nu, var det en vakt som de andra intagna varnade mig för redan samma dag som jag kom. Denne sades vara både rasist och tjuvhatare. Jag tog varningarna med en nypa salt, men märkte snart att de stämde alltför väl. Varje gång någon som inte pratade svenska bad om något sa vakten till någon kollega att ta hand om det (något jag såg med egna ögon vid ett flertal tillfällen). Med vissa intagna var vederbörande hur trevlig som helst, men mot andra direkt elak.

Det gick faktiskt så långt att vakten vid ett tillfälle hotade en intagen till livet och försökte få honom misshandlad av andra genom att sprida falska rykten. Men det gick bet. Eftersom vakten ifråga kontaktade en vän till den intagne som i sin tur fick den uniformerade lagbrytaren att, via e-post, kontakta en person på utsidan så kunde bevis insamlas. Detta innebar att det fanns korrespondens som visade att vakten verkligen hade hotat och velat leja någon för att ”ta hand” om fången.

En dag tog den intagne som hade hotats en hög med utskrifter från e-post han hade fått inskickat och konfronterade vakten ifråga framför dennes chef. Först trodde inte chefen på det, men efter att ha ögnat igenom alla papper kontaktades anstaltschefen och inom kort eskorterades den så kallade vårdaren ut från anstalten, och kort därefter kom ett avsked. Hur det gick med den polisanmälan som anstalten även gjorde vet jag inte, men hela scenariot visar på att alla konspirationsmisstankar inte handlar om hjärnspöken.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.