Norsk maffia

Av Ricard A R Nilsson 2012-09-09

USA har som de flesta vet ett vittnesskyddsprogram och ibland får de som behöver en nystart flytta till ett annat land. 

I ett fall flyttade man en högt uppsatt maffiamedlem till Norge. Nu fick jag det att låta mer spännande än det egentligen är. För även om möjligheten finns för de amerikanska myndigheterna att omplacera ett vittne till exempelvis Norge, så är det ju knappast något som hade basunerats ut i media. Det jag tänkte på var en ny TV-serie som SVT började sända för några veckor sedan. Det är något så ovanligt som en amerikansk-norsk produktion som spelas in i Norge med en känd amerikansk skådespelare/musiker.

Underhållning när det är som bäst

Det är Steven Van Zandt, ni vet, en av Tony Sopranos underbossar i TV-serien Sopranos (nu kan jag inte för mitt liv komma på vad hans karaktär hette så jag låter det vara osagt, men det var inte Paulie, utan den andre). För dem av er som lyssnar på Bruce Springsteen så är Steven Van Zandt troligtvis mest känd som gitarristen i E-street band, det är han som alltid bär en snusnäsduk på huvudet.

I alla fall spelar han nu maffiabossen Frank Tagliano som genom vittnesskyddsprogrammet blir omplacerad till norska Lillehammer, därav av seriens amerikaniserade namn Lilyhammer. Och det blir hysteriskt roligt. Tänk er själva en manschauvinistisk maffiaboss som diskuterar pappaledighet och som får en manlig barnmorska till sin gravida flickvän. Med amerikanska maffiametoder börja Frank Tagliano bygga upp ett litet imperium samtidigt som det blir konstanta krockar mellan norsk och amerikansk kultur.

För dem av er som inte har sett serien så kan jag verkligen rekommendera att gå in på SVT play och se dem från början – jag har hört att man kan göra så nuförtiden, själv är jag fortfarande beroende av den sedvanliga TV-tablån. Detta är ett av de få program som får mig att tillfälligt lägga studier och författande åt sidan för en stunds avkoppling. Det är underhållning när det är som bäst.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.