Bubble

Av Nilsson-Larancuent 2012-09-18

Skarpsynt nutidsbeskrivning och en fulländad thriller.

Bubble är den avslutande delen i trilogin som började med Geim (2010) och Buzz (2011). Även om Bubble fungerar som en fristående thriller så blir behållningen mångfalt mycket större om man först har läst de två första böckerna.

Denna serie skiljer sig helt från det överflöd av medelmåttighet som trängs i bokhandelns spänningshyllor. I centrum står Henrik ”HP” Pettersson och hans syster Rebecca Normén. Han är killen som inte har funnit sin plats i livet och försöker leva ett så bekymmersfritt och lättjefullt liv som möjligt, medan systern är karriäristen som arbetar hos SÄPO:s livvaktsgrupp. Allt börjar i Geim då HP hittar vad som verkar vara en specialtillverkad mobiltelefon och därigenom får en fråga: ”Vill du spela ett spel?” Svaret blir ja, och så är trilogin igång. Nu i den avslutande delen så ställs allt på sin spets under det stundande kronprinsessebröllopet som hotas av en terrorist. Alla lösa trådar från de två första böckerna binds samman samtidigt som man naturligtvis lämnar vägen öppen för en eventuell fortsättning.

Med endast något enstaka undantag, så är Bubble en av de svenska böcker som har högst tempo och håller läsaren i ett sånt grepp att man bara inte kan sluta läsa. Språket bidrar mycket till den fängslande läsningen. Det är rappt och modernt med många ord som har lånats in från engelskan och en hel del IT-relaterade termer. Vissa kanske inte tycker om detta, men det är så det låter idag och alla nysvenska ord bidrar till att hålla realismen uppe. För det som beskrivs är precis så som det moderna samhället ser ut.

Ser man bortom det höga underhållningsvärdet så är Bubble även en träffsäker samtidsskildring som varnar för de faror som kommer av att alla dagligen sitter uppkopplade i flera timmar. Varje gång man är inne på nätet så registreras varje tryck på tangentbordet eller mobilen. All information som hämtas in om internets användare av Google, Facebook och alla andra stora IT-aktörer utgör en enorm maktbas. Vad händer om denna makt missbrukas? Det som beskrivs i Bubble kan faktiskt hända. Det är kanske redan verklighet?

Spänning, samhällskritik och en skarpsynt nutidsbeskrivning – det kan bara konstateras att Anders de la Motte har skrivit en fulländad thriller.

Författare: Anders de la Motte
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.