Lura sig till sjukvård

Av Ricard A R Nilsson 2012-10-04

En intagen hade ont i huvudet men fick ingen sjukvård förrän han låtsades svimma och togs till sjukhuset, där upptäcktes en tumör.

SVT Text-TV rapporterade om en man som vägrades en ordentlig läkarundersökning trots en ständig huvudvärk samt högt blodtryck. Först när han fejkade symtomen av en hjärnblödning röntgades han, då upptäcktes att han hade en tumör.

Fejkar till sig behandling

En nästan identisk incident hände en intagen för ett antal år sedan. Även han hade ont i huvudet nästan jämt, men många i personalen hävdade att han bara låtsades för att slippa gå till arbetet. Varje gång han gick till sjukan konstaterades att det inte var något fel och lite vanliga värktabletter ordinerades.

Efter några månader kände han att situationen blev ohållbar och då kom han på idén att låtsas svimma framför vaktkuren. För att vara säker att verkligen få komma till sjukhuset gjorde han det på en helg strax innan inlåsning då han visste att ingen sjukvårdspersonal fanns tillgänglig. Och mycket riktigt tillkallades en ambulans och han fick åka till sjukhuset för att närmare undersökas, vid en röntgen hittades en tumör – som lyckligtvis senare kunde avlägsnas genom en operation.

Det verkar som om sjukvården stundom fungerar lika uselt oavsett om man sitter i fängelse eller inte. Vet inte om det verkligen är så att sjukvården har blivit sämre i Sverige eller om det bara är jag som har suttit inlåst för länge, men något är definitivt fel när man behöver fejka för att få medicinsk behandling.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.