Respekt!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Respekt är ett alltför ofta missbrukat ord men nu när jag ska skriva om Jerry Williams är det på sin plats.

Läser att han vid 70 års ålder funderar på att lägga av. Han har kört sin grej i 50 år. I perioder har man spottat på honom och hans musik, men för det mesta har han varit hyllad. Jag hörde honom första gången när jag var 14 år och gillade vad jag hörde.

Bevisligen håller han än idag, annars skulle han inte kunna plocka ut drygt 1,7 miljoner i årslön.

Rätt men ändå fel

När unga nöjesskribenter skriver om honom återkommer ofta det där med att Jerry och hans band var förband åt Beatles i Folkparkerna 1963. Ja, det var naturligtvis väldigt stort just då, och är det kanske än idag. Men skribenterna missar något som var väldigt mycket större: 1962 var Beatles förband åt Jerry Williams!

Jodå, så var det. Jag var där, i Kungliga tennishallen, med en tjej som jag var nyförälskad i. Hon var väldigt uppvaktad från olika håll så det gällde att ta i. Och biljetter till en gala med Beatles öppnade dörrarna.

Vi förlovade oss faktiskt några månader senare, för att hennes pappa professorn propsade på det. Han hade någon gammaldags idé om att därmed kunde jag få sova över i hennes rum, så jag hade inga större invändningar mot den där förlovningen.

Working Class Hero

Tillbaka till Jerry Williams och Beatles: Från att Beatles hade bokats tills att de kom till den här galan hade de hunnit bli mer än upptäckta. Så de flesta gick väl dit för att se och höra det gänget och inte i första hand Jerry. Men likafullt var Jerry Williams huvudartisten och Beatles förband till honom – det året.

I mina öron slår Jerry Williams version av Working Class Hero alla övriga artister som sjungit in den låten. Och det är inget dåligt gäng: David Bowie, Marilyn Manson, Marianne Faithfull och Green Day, för att nämna några – och John Lennon, som har skrivit den.

Så även om det inte är hans låtar jag lyssnar på idag, så bugar jag mig för Jerry Williams antingen han nu lägger av eller inte – av respekt.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.