Sällskapet

Av Nilsson-Larancuent 2012-09-28

Är författaren Peter Lillthors en svensk John Grisham?

Nilsson[&]Larancuent ger er svaret.

Förlaget marknadsför debutanten Peter Lillthors som en svensk John Grisham – omslaget, typsnittet och författarens bakgrund som advokat fick oss att med nyfikenhet slå upp första sidan. Men tyvärr höll det inte riktigt hela vägen.

 

Antalet böcker som ges ut varje år är mångfalt fler än det var på säg 1990-talet. I takt med att aspirerande författare för en relativt billig peng själva kan trycka sina litterära alster när det blir ratade av förlagen, så ökar det totala antalet böcker. Numera finns även en hybrid av egenutgivning där författaren tar den ekonomiska risken samtidigt som ett erfaret förlag bidrar med kunskap, kontakter och annat som hör branschen till. Problemet när ett förlag inte axlar den ekonomiska risken är att engagemanget riskerar att bli mindre, vilket tyvärr också riskerar att göra slutprodukten sämre. Detta är vad vi känner har hänt i Peter Lillthors Sällskapet.

 

Hoi förlag har hjälpt Lillthors så pass mycket att när vi gick igenom Svensk bokhandels höstkatalog fastnade vi för Sällskapet. En svensk John Grisham – det lät intressant. När recensionsexemplaret sedan anlände ökade lusten att läsa denna tillsynes lovande debut. Omslaget anspelade på den värld av spännande juridik som Lillthors amerikanska förebild har blivit så känd för. Att få oss som läsare intresserade genom lite grundläggande marknadsföring och ett passande samt professionellt omslag, så långt hade Hoi förlag lyckats. Men när vi började läsa kom besvikelsen. Storyn i sig fungerar, till och med är ganska bra, men det stilistiska – allt från gestaltning till språkbruket – höll inte måttet. Det är denna del som en förlagslektör vanligen lägger mycket tid på, men i Sällskapet har inte textbearbetningen fått det engagemang som det förtjänar.

 

För det är spännande – med hemliga sällskap samt korrumperade och narcissistiska makthavare som gör allt för att få sin vilja igenom. Och det är denna spänning som gör att Sällskapet, trots en stundom tafflig författarstil ändå har sina meriter. Som läsare vill man veta hur den slutar. Något med Peter Lillthors författarskap väcker ett visst intresse, låt oss bara hoppas att förlaget tar in en ordentlig redaktör till nästa bok.

 

Författare: Peter Lillthors
Förlag: Hoi förlag
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.