Häktet i Huddinge

Av Ricard A R Nilsson 2012-12-10

Nu har jag hunnit samla tankarna kring förra veckans påbörjade riskbedömning och min tillfälliga övernattning i Huddingehäktet.

Förra veckan var jag hos Rättsmedicinalverket uppe i vår kungliga huvudstad för att påbörja den riskbedömning som kommer att ligga till grund för Örebros tingsrätts ställningstagande, när de ska avgöra om jag ska få tidsbestämt eller inte.

Mina känslor är blandade.

Destruktiv miljö

Själva vistelsen på häktet var mest deprimerande. Detta var första gången jag satt där utan att ha gjort något, ja, inte gjort något i direkt anslutning till vistelsen i alla fall – ni förstår vad jag menar. Min mentala inställning var helt annorlunda och jag insåg hur destruktiv miljön egentligen är.

Inlåst 23 av dygnets 24 timmar. Inget annat att göra än sova, titta på TV och vänta på nästa måltid. Man väcks strax efter sju på morgonen och sista kollen från personalen sker strax efter fem på eftermiddagen. Duscha får man bara göra varannan dag och promenadgården där man får vistas som mest en timme om dagen, är samma storlek som cellen och lika instängt. Enda skillnaden är att taket är gallerförsett och man kan se lite av himlen. Nej, hela den delen av upplevelsen var inte på något sätt positiv.

Jag är förändrad

Själva riskbedömningen var däremot annorlunda. Av naturliga skäl var jag nervös inför den undersökning som skulle kunna avgöra om jag kan få mitt livstidsstraff omvandlat. Men jag pratade från hjärtat och försökte svara på alla frågor från de tre bedömarna så gott jag kunde.

En del frågor fick mig att tänka extra på den jag en gång i tiden var och vem jag är idag. Jag kommer att åka till Stockholm igen inom en inte alltför avlägsen framtid för att slutföra riskbedömningen, den tar nämligen flera dagar. Vad slutresultatet blir kan jag inte veta, även om jag verkligen hoppas på att riskbedömarna ser vilken förändrad person jag är idag.

I övrigt tycker jag att 74-årige Leif Bruno Axmyr, som har suttit över 30 år i fängelse, ska få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

 

Prenumerera på Para§rafs Nyhetsbrev
Nu äntligen får vi fart på vårt Nyhetsbrev. Efter nyår kommer vi att mejla ut det minst en gång i veckan. Du prenumererar på det här: Nyhetsbrevet.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.