Allt är Assanges fel

Av Dick Sundevall 2014-07-07

När det blir en hackerattack mot olika företag i Sverige så har en högre polischef inga problem med att utan bevis skylla det som hänt på Assange.

Då och då blir det hackerattacker på svenska företag och institutioner, liksom det mer eller mindre dagligen blir det på utländska motsvarigheter. Men när det händer i Sverige kan man skylla på Assange, utan att kunna påvisa det på minsta lilla sätt. Och utan att direkt bli ifrågasatt av några journalister (ifrågasättandet kom först dagen efter i form av att olika experter hörde av sig).

I Sverige ska Assange ses som en skurk

Det har gått så långt att när Amnesty International vill ha garantier för att Assange inte ska lämnas ut till USA, så vill inte den svenska sektionen ställa sig bakom sin moderorganisation. De menar att fokus istället ska vara på den pågående utredningen mot honom.

I Sverige ska tydligen Assange ses som en skurk medan han i större delen av världen ses som en hjälte. Ja, ni vet vad jag menar – det där som finns bortom vår nästipp och till och med utanför vårt lands gränser.

På Amnestys hemsida raddas det upp vilka frågor Amnesty arbetar med. Först av allt står: Rätten till åsikts- och yttrandefrihet. Alltså precis vad det handlar om idag med Julian Assange.

En befogad fråga blir därmed: Kan en sektion av Amnesty som tycks ha en så inskränkt syn på vad som är stora övergripande frågor och vad som inte är det, som den svenska tycks ha – få vara kvar som en del av Amnesty International?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.