Vad vill Anonymous?

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Blir inte klok på Anonymous. Vad gör de och varför? Samtidigt är det lite kittlande att de kan göra det.

Anonymous tycks vara lite förvirrade. De slår lite vilt åt olika håll. Ena dagen är det TT, vilket är både fel och obegripligt när man säger sig vara emot censur på nätet. Andra dagar är det Riksbanken och Socialstyrelsen.

De som tror sig veta säger att det beror på att det här inte är en sammanhållen organisation med en gemensam ledning, utan att olika aktioner uppstår spontant och att de som vill hänga på gör det. Och att just det är deras styrka, för därmed kan man inte slå till mot ledningen och fängsla dem.

Varför inte ge sig på barnporr?

Må så vara. Men tänk om de istället skulle inrikta sig på att hacka till exempel barnporr. Kanske se till att alla som gick in på barnporrsidor avslöjades. Eller om det är möjligt, gå in och förstöra dessa sidor. Därmed skulle de dels göra samhällelig nytta och dels vinna sympatier.

Hur som helst så är det något med det här vilda gänget under samlingsnamnet Anonymous som jag inte kan låta bli att gilla. Uppenbarligen är det inga starka krafter med stora ekonomiska resurser som ligger bakom deras verksamhet. Utan det är ett antal killar och tjejer runt om i världen som inte bara klarar av att gå in och störa stora företag och institutioner, utan därtill klarar sig från att åka fast. Det finns en maktförskjutning i det deras verksamhet som är tilltalande. Men som sagt, varför inte köra hårt mot barnporren under några månader – eller år?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.