Oskyldigt dödsdömd

Av Ricard A R Nilsson 2012-10-07

I USA släpptes ännu en man efter att ha varit dömd till döden i 15 år. Ett DNA-test visade att han egentligen var oskyldig.

Damon Thibodeaux fick nyligen lämna sin fängelsecell på Death Row som en fri man. Efter att ha suttit långt över ett decennium dömd för mord och våldtäkt visade ett DNA-test att han omöjligen kunde vara skyldig.

Den 18:e dödsdömde att frias

Tyvärr är Damon Thibodeaux inte den förste att i USA sitta oskyldigt dömd till döden. Enligt Death Penalty Information Center är han den 18:e i raden av fångar som har släppts fria efter att ett DNA-test bevisat deras oskuld. Det har varit allt från felaktiga vittnesiakttagelser till åklagare som gömt undan friande bevis som lett till alla felaktiga dödsdomar.

Även om jag själv sitter dömd till livstid så har jag ingen som helst möjlighet att förstå hur ett dödsstraff skulle kännas. Att dag efter veta att ens liv aldrig kommer att bli bättre än det är för tillfället – sittandes i en minimal cell under extremt rigorösa säkerhetsförhållanden. En enda lång psykisk tortyr som utmynnar i att ens liv släcks.

Går inte att göra ogjort

Det största problemet med dödsstraffet, om man bortser från alla moraliska aspekter samt de mänskliga rättigheterna, är att det inte går att göra ogjort. Är någon avrättad och det senare visar sig att han eller hon var oskyldig, ja, då kan man inte ge livet åter. USA hävdar å det bestämdaste att ingen oskyldig någonsin har avrättats. Men med tanke på hur många som friats ter sig en sådan slutsats befängd. Något som alla svenska som förespråkar införandet av dödsstraffet bör ha i åtanke.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.