Tack Greenpeace!

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Tack Greenpeace och Anonymous för ert samhällsnyttiga arbete som ni utför helt gratis. Utan er hade vi invaggats i en falsk trygghet.

Låt mig klargöra på en gång att jag inte är kärnkraftsmotståndare.

Med det sagt: När jag skriver det här finns det fortfarande Greenpeaceaktivister inne på svenska kärnkraftverk. Deras demonstration av det urusla skyddet går nu in på det andra dygnet. Här handlar det om unga människor i klara vita eller röda overaller som viftar med små vimplar och klargör för alla som vill lyssna att de finns där. Men polisen och säkerhetsfolket på plats kan inte hitta och avhysa alla.

Tänk om det hade varit några fientligt sinnande i mörka overaller som hade tagit sin in för att sabotera. Kanske med målsättningen att få igång en härdsmälta…

Bra jobbat

Troligen har man säkerhetsövningar då och då på de här kärnkraftverken och rapporterar uppåt om hur väldigt bra det har fungerat. Därmed invaggas vi medborgare i en falsk trygghet.

Tack Greenpeace för att ni i en fredlig demonstration visar att säkerheten inte alls fungerar. Det går till och med att ta sig in på cykel!

Samma sak med Anonymous attacker på datasystemen hos stora företag och institutioner. Sannolikt har säkerhetsfolk och dataspecialister garanterat hur säkra systemen är. Men ni visar att så inte alls är fallet.

Därtill gör ni det helt gratis. Ni skickar inga konsultfakturor på hundratusentals kronor. Stort tack för ett bra utfört jobb som rimligen kommer att skärpa säkerheten ordentligt. Hade det handlat om något annat land så hade sannolikt en del chefer avskedats men så gör man inte i Sverige. Någon kommer istället att framträda och säga att man ska se över sina rutiner. Vad det innebär, om det nu innebär någonting överhuvudtaget, är ni i Greenpeace och Anonymous välkomna att testa efter en tid igen.

Det ni gör är samhällsnyttigt. Tack!


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.