Rehabiliterande musik

Av Ricard A R Nilsson 2012-10-17

Ett av mina favoritband är Kartellen, bortsett från grym musik så visar de att ett brokigt förflutet inte behöver betyda en brokig framtid.

Samtidigt som detta inlägg skrivs flödar Kartellens senaste låt Mina områden ut från radion. En given hit, där refrängen direkt fastnar, men det är inte bara det musikaliska som imponerar. Grabbarna har haft ett tungt förflutet med kriminalitet och ett inte alltid lätt liv i förorten. En av grundarna sitter i finskt fängelse dömd till livstid, men bidrar ändå till musikskapande genom bland annat texter.

Blir imponerad

De har alltså gjort något bra av sina liv. Långt ifrån alla klarar av att ta sig ur det liv som grabbarna levt. Många av dem som lyckas gör en massa offentliga avböner och börjar se ner på och döma de som inte lyckats ta sig ut från ett liv av destruktivitet, men inte Kartellen. De dömer inte, de vet hur svårt det är. Detta är något som jag imponeras av.

Många gånger har journalister frågat mig om jag tar avstånd från andra kriminella och hur jag ser på dem. De verkar vilja ha ett fördömande från mig, men det är inget jag tycker känns rätt. Folk gör sina egna val i livet och vem är jag att döma dem. Det är inte min sak.

Kartellen har ett samhällsengagemang som berör, deras texter berättar något viktigt. Och de har visat att man kan lyckas med vad som helst bara man tror på sig själv.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.